Jedním z projektů, u kterách se v návrhu rozpoštu pro rok 2013 objevila nula, je i rekonstrukce Bazalů, fotbalového stadionu Baníku Ostrava.

Jedním z projektů, u kterách se v návrhu rozpoštu pro rok 2013 objevila nula, je i rekonstrukce Bazalů, fotbalového stadionu Baníku Ostrava. | foto: Vizualizace: Projekt Studio Ostrava

Rozpočet Ostravy se dostal na sedm miliard, velké projekty mají nulu

  • 2
Překvapivých změn se na poslední chvíli dočkal návrh rozpočtu pro rok 2013, který ve středu řešili zastupitelé Ostravy. U osmi velkých investičních akcí, které mají být zahájeny už příští rok, se objevila nula. Opozičním zastupitelům se to nelíbí.

Bez peněz tak zůstala například plánovaná stavba krytého akvaparku v Ostravě-Jihu, II. etapa rekonstrukce vítkovického stadionu, přestavba Bazalů či zchátralého věžového domu na Ostrčilově ulici.

To se nelíbilo opozičním zastupitelům z KSČM ani Hnutí Ostravak, kteří rozpočet nepodpořili. "Není to standardní," kritizoval nuly například Leo Luzar (KSČM).

"Je to nešťastné," tvrdil i Bohdan Trojak (Ostravak). "Proč jsme potom hlasovali o jiném návrhu rozpočtu v investiční komisi a ve finančním výboru?" ptal se.

Za změny podle některých lidí mohou spory v koalici, hlavně uvnitř ČSSD. Peněz je málo, projektů hodně a každý prosazuje jiný. "Aby měl materiál šanci vůbec projít a město se nemuselo uchýlit k rozpočtovému provizoriu, dohodli se, že zatím bude všude nula a pak se uvidí," uvedl komunální politik, který nechce uvést jméno.

Peníze pro projekty se můžou kdykoli vrátit zpátky

Podle primátora Petra Kajnara (ČSSD) je to však jinak. "Peníze určené na zahájení osmi velkých projektů jsme stáhli proto, aby byl větší prostor pro diskusi o každém z nich. Zůstávají v rozpočtu, což je hlavní, jen jsme peníze pro ně převedli do kapitálové rezervy. Kdykoli se můžeme rozhodnout a vrátit je zpátky," uvedl.

Náměstek Tomáš Petřík (ODS) dodal, že jen pro polovinu projektů měly jít peníze přímo z rozpočtu města, a to ve výši pouhých 35 milionů korun. Některé stavby ale budou stát kolem 400 milionů.

Zastupitelé nakonec schválili pro rok 2013 vyrovnaný rozpočet ve výši 7,031 miliardy korun, což je asi o 730 milionů korun více než letos. Na kapitálové výdaje bude mít město 1,5 miliardy, což je také více než letos - o 343 milionů korun.