ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ostrava bude mít v příštím roce rekordní rozpočet, téměř 11 miliard

  • 3
Ostrava, která letos hospodaří s rekordním rozpočtem 10,406 miliardy korun, počítá pro příští rok s ještě vyšší cifrou. Zastupitelé města schválili pro rok 2020 vyrovnaný rozpočet, který se blíží jedenácti miliardám.

„Budeme hospodařit s částkou 10 miliard a 836 milionů korun,“ uvedl náměstek primátora pro finance a rozpočet Martin Štěpánek.

Z toho 27 procent půjde na investice. „Bude se jednat o nejvyšší částku v historii města ve výši 2,965 miliardy,“ uvedla náměstkyně pro investice Zuzana Bajgarová, která očekává v průběhu roku zvýšení investic až na 4 miliardy.

Město zaplatí řadu oprav, které už probíhají, například rekonstrukci Domu kultury Poklad, i nové akce, například přestavbu historických městských jatek na galerii současného umění. Dokončeny budou přestavby několika domů v centru města, pokračovat bude stavba bytového domu Janáčkova či modernizace zoologické zahrady.

Nemalé částky poputují také do speciálních fondů na rozvoj městské nemocnice (200 milionů) a stavbu koncertní haly (100 milionů).

Více peněz pro obvody

Město počítá s příjmy ve výši 9,379 miliardy, což je o 313 milionů více než letos. Do zdrojů pro rok 2020 je započtený předpokládaný vyšší výnos z daní i převod 1,74 miliardy z letošního roku. Na splátky úvěrů je vyčleněno 301 milionů.

Díky vyšším příjmům města se může na více peněz těšit i jeho 23 obvodů. Dotace pro ně se příští rok vyšplhají na 1,8 miliardy korun, což je dvojnásobek částky v porovnání s rokem 2015.

Běžné výdaje města jsou pro rok 2020 navrženy v celkové výši 7,871 miliardy, což je o 318 milionů korun více než letos. „I přes rekordní daňové příjmy jsme v plánování opatrní a pozorně sledujeme dynamiku příjmů i výdajů, tak abychom byli připraveni na případné ochlazení ekonomiky,“ upozornil náměstek Štěpánek.