Součástí trasy bude i nedávno dostavěná rozhledna ve Stěbořicích. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Na Opavsku se otevřela unikátní rozhledna, připomíná dělostřeleckou tvrz

  • 24
Netypický vzhled i materiál zvolily Stěbořice na Opavsku pro rozhlednu na vršku U Šibenice. Vyhlídka nese podobu betonového bunkru pohraničního opevnění. Připomenout má dělostřeleckou tvrz, jež se na místě roku 1938 začala stavět, i celou linii pohraničních pevností a dění kolem nich. Otevřená je od pátku.

„Měla tady stát tvrz Šibenice se soustavou podzemních chodeb a pěchotních a dělostřeleckých srubů. Chodby už byly vyražené, betonovat se ale nestihlo,“ řekl místostarosta Stěbořic Michal Komárek.

Situace v Evropě stavbu zastavila, podzemí je zasypané. Bezlesý vršek však lákal armádu i později, v 60. letech tam vznikl ženijní úkryt. Ode dneška se stane cílem turistů. 

Kromě dvanáct metrů vysoké železobetonové rozhledny, která nese název nedobudované tvrze Šibenice, tam najdou dětské hřiště ve vojenském stylu a nahlédnou i do někdejšího ženijního úkrytu.

„Infopanely uvnitř rozhledny zájemce seznámí s plánovanou tvrzí Šibenice, venkovní panely pak s celou linií opevnění i osobností Jana Kubiše,“ upřesnil Komárek. Kubiš, jeden z atentátníků na Heydricha, na Opavsku za své vojenské služby strávil poslední předválečný rok, hlídal výstavbu pohraničního opevnění a zažil i stahování jednotek po podpisu mnichovské dohody.

Z vyhlídky je vidět do širokého okolí. „Na Opavu a okolní obce i na Velký a Malý Roudný nebo Praděd v Jeseníkách. Za dobrých podmínek i Beskydy,“ uvedl starosta obce Roman Falhar.