ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Muž po útoku roje vos upadl do bezvědomí, zachránit se ho už nepodařilo

  • 298
Tragická událost se stala v sobotu odpoledne na Ostravsku. Muže napadl agresivní roj vos, po mnohém pobodání utrpěl anafylaktický šok a upadl do bezvědomí. Snaha záchranářů o jeho oživení už byla marná.

Vosy napadly 66letého muže na zahradě v jedné z menších obcí v okolí Ostravy, bližší místo záchranáři neuvedli. Na tísňové lince přijali oznámení o pobodání údajně rojem vos, na místo vyjela sanitka i vyletěl záchranářský vrtulník.

„Muž jevil nejprve známky šokového stavu a následně upadl do bezvědomí. Při příjezdu na místo události zjistil zasahující lékař, že došlo k selhání všech základních životních funkcí,“ popsal krajský mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.

Záchranáři muži poskytli první pomoc včetně nepřímé masáže srdce, následně museli použít rozšířenou resuscitaci včetně defibrilačních výbojů.

„Přes veškeré úsilí obou týmů se nepodařilo obnovit srdeční činnost pacienta. Lékař byl proto nakonec po téměř hodinové resuscitaci nucen konstatovat jeho smrt,“ uvedl Humpl

Upozornil, že k alergickým reakcím a zdravotním komplikacím po bodnutí hmyzem vyjíždějí záchranáři v Moravskoslezském kraji během letní sezony v desítkách případů. Letošní rok byl díky častějším dešťům zatím klidnější: včely, vosy nebo sršni nejsou tak podráždění jako v předešlých suchých letech. „Takto těžká reakce končící smrtí postiženého je však výjimečná,“ poznamenal mluvčí záchranářů.  

Podívejte se, jak vyhnat vosy a sršně ze zahrady: