ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Žena předstírala retardaci, vydávala skřeky. Na dávkách získala 400 tisíc

  • 58
Na 400 tisíc korun si na sociálních příspěvcích přišla dospělá žena z Ostravy, která podle policie za pomoci rodičů předstírala duševní onemocnění. Dávky dostávala tři roky, mezitím okrádala lidi v obchodech a v MHD nebo cestovala do zahraničí.

Ze závěrů vyšetřování případu vyplývá, že asi třicetiletá žena dokázala být při jednání s úředníky velmi přesvědčivá. „Nekomunikovala s nimi, ale například vydávala skřeky, pohybovala se po čtyřech, předváděla, že je dezorientovaná, reagovala neadekvátně a podobně,“ uvedla policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Úředníci se pak rozhodli na základě dodaných podkladů, mezi nimiž byl i potřebný lékařský posudek, a vizuálního ověření, žádost o příspěvek na péči schválit.

Mimo oficiální místa ale dotyčná nepůsobila bezbranně. Policisté zjistili, že ještě jako mladistvá řídila auto, aniž by měla řidičské oprávnění. Později si také sama vyřídila živnostenské oprávnění nebo cestovala mimo republiku. 

Navíc se podle policie několikrát dopustila trestné činnosti, a to i v době, kdy coby „retardovaná“ čerpala sociální příspěvek.

„Šlo o krádeže věcí, které si nakupující lidé odložili do vozíků. Žena také okrádala cestující v ostravské hromadné dopravě,“ vysvětlila Štětínská. 

Policejní komisařka obvinila ženu i oba její rodiče, že špatný zdravotní stav dotyčné jen předstírali. Za podvod hrozí trojici až pětileté tresty.

Velmi podobný případ vyšetřovali policisté i v nedalekém Třinci. 

Tam třiačtyřicetiletá žena padělala lékařské zprávy, aby na svou dceru a matku dostávala sociální příspěvky. 

Než se na podvod přišlo, získala milion korun.

V červnu minulého roku zase soud v Praze začal projednávat případ, jednatřicetiletého Petra Stojky, který podle obžaloby předstíral po dobu 12 let mentální retardaci a pobíral invalidní důchod a příspěvky na péči a mobilitu.