VIDEO: Silák na vozíku jako první rukama utáhl jedenáctitunovou tatru

  • 0
Radost z úspěchu a současně i velkou bolest namožených svalů prožíval 44letý kulturista Daniel Minster ze Studénky poté, co se stal rekordmanem. Je na vozíku, přesto jako první na světě utáhl rukama nákladní vůz Tatra Präsident o váze 11,5 tuny. Další rekord přidala pražská policistka.

Den rekordů se konal v sobotu 23. září v ostravském Centru bezpečné jízdy Libros v Ostravě. Počasí nevyšlo a déšť zmařil snahu Libora Václavíka vytvořit světový rekord ve zdolání nejvyšší technické překážky nákladním automobilem Tatra 810.

Ačkoli se kvůli divákům několikrát pokusil vyjet na jedenáct metrů vysokou překážku ve tvaru oblouku, až nahoru se po mokrém a kluzkém povrchu se nedostal. Ale vlastně ani nechtěl.

„Byl by to hazard se životem. Z bezpečnostních důvodů jsme proto tento pokus o rekord kvůli počasí zrušili a plánujeme nový termín někdy na listopad. Ale nesmí pršet ani sněžit,“ vysvětluje Dalimil Frič, šéf Centra bezpečné jízdy Libros.

Bez ohledu na počasí se však do rekordu pustil Daniel Minster, kterého nehoda před deseti lety upoutala na invalidní vozík. Je úspěšným kulturistou a na soutěži Arnold Classic 2017 vybojoval v kategorii hendikepovaných bronzovou medaili.

Na dráze ostravského polygonu o víkendu nejdříve divákům předvedl, jak dokáže vlastníma rukama utáhnout na provaze menší vůz. Ale pak zabral všemi silami, aby rozpohyboval téměř dvanáctitunové nákladní auto Tatra Präsident. Ve tváři se mu zračilo obrovské vypětí. Nákladní auto nakonec dokázal posunout přesně o 252 centimetry.

„Strašně mě teď bolí paže. Ale mám radost, že to vyšlo,“ svěřil se Daniel Minster těsně po výkonu, který se zapíše do České knihy rekordů. A nebude jediný.

Kulturistka tatru posunula o 440 centimetrů

Siláka totiž přijela podpořit do Ostravy jeho kamarádka, pražská policistka Lenka Ferenčuková. Také je kulturistka. Za její úspěchy ji nedávno vyznamenal policejní prezident Tomáš Tuhý.

Sympatická blondýnka letos získala na mezinárodní soutěži Arnold Classic Amateur v USA pro Českou republiku zlato. A kromě toho, že vyhrála jedny z nejprestižnějších kulturistických závodů na světě, v sobotu dokázala před diváky a rozhodčími posunout svým tělem stejnou Tatru jako Daniel dokonce o celých 440 centimetrů. 

Pomohlo jí, že se mohla nohama zapírat o žebřík. „Dan to měl mnohem těžší, musel spoléhat jen na ruce. Kdežto já mohla zapojit i tělo a hlavně nohy,“ uvedla Lenka Ferenčuková po rekordním výkonu, který vyhodnotila a zaznamenala Agentura Dobrý den. Ta vzápětí oznámila zápis obou výkonů do České knihy rekordů.

Daniel Minster při tvrdé práci v posilovně: