Návštěvníkům zámku v Kuníně na Novojičínsku se 23. září naskytl netradiční...

Návštěvníkům zámku v Kuníně na Novojičínsku se 23. září naskytl netradiční pohled. Na barokním komíně se usadil čáp černý (Ciconia nigra). | foto: ČTK

Rarita v čapím hnízdě. Na zámku doufají, že jim černý host přinese štěstí

  • 1
Neobvyklou návštěvu zažil v pátek kunínský zámek. Na komíně, kde má hnízdo pár bílých čápů, se usadil vzácný čáp černý. Podle ornitologů se jedná o raritní jev, jen málokdy totiž čápi černí využijí při svých cestách do teplých krajů jako zastávku hnízdo čápa bílého.

Místní lidé nečekanou návštěvu uvítali. Podle novodobé pověsti prý totiž čápi přinášejí zámku štěstí.

„Je to nevídaná věc, na barokním komíně zámku, kde má běžně hnízdo pár čápů bílých, se dnes usadil čáp černý,“ informoval kastelán kunínského zámku Jaroslav Zezulčík. Stálí obyvatelé komína, které na zámku pojmenovali Viktor a Markéta, přitom již na konci srpna odletěli na jih a jejich hnízdo zůstalo prázdné.

„Dá se předpokládat, že se tam čáp neusídlí. Pravděpodobně jde o zastávku na cestě do Afriky, kde tento druh přezimuje,“ nastínil Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku. Podle jeho slov jde o velmi raritní situaci.

„Je to velmi neobvyklé, ještě jsem se nesetkal s tím, že by se v hnízdě čápa bílého usadil čáp černý. Čápi bílí to při svém tahu naopak dělají běžně, takové hnízdo je pro ně totiž bezpečnou zastávkou,“ podotkl Šafránek.

Jak dále přiblížil, většina čápů bílých i černých se na svou cestu do zimovišť vydala již dříve, jde tedy zřejmě o nějakého opozdilce.

„Čápi černí míří přes Turecko a Blízký východ do střední Afriky, čeká ho tedy ještě několik tisíc kilometrů dlouhá cesta. Čápi bílí létají ještě dále, až do nejjižnějšího cípu Afriky,“ informoval Šafránek.

Čáp černý u nás začal pravidelně hnízdit před 80 lety

Let do zimovišť probíhá v poměrně poklidném tempu, čápi si při něm dovolí třeba i týdenní přestávku, naopak jarní návrat je vždy co nejrychlejší.

Samotný čáp černý byl u nás až donedávna velmi vzácný. Pravidelně hnízdit začal na našem území až před osmdesáti lety, od té doby se u nás jeho populace postupně zvyšovala. Dnes se odhaduje na zhruba tři až čtyři sta párů. „Čápi černí navíc žijí velmi skrytě, nejčastěji v lesích, potravu si hledají v lesních potocích,“ přiblížil Šafránek.

Na kunínském zámku přivítali nečekaného hosta s nadšením. „Čápi, kteří se u nás usídlili v roce 2000, byli totiž také prvními obyvateli zámku. Tehdy začínala jeho rekonstrukce a jako první byly na řadě komíny a střecha,“ vzpomínal kastelán Jaroslav Zezulčík.

Připomněl, že tehdy se také zrodila pověst o tom, že čápi přinášejí zámku štěstí. „Souvisí to s úspěšnou rekonstrukcí a obnovou zámku i s tím, jak se nám tehdy dařilo získávat dotace,“ vysvětlil Zezulčík. Ten doufá, že nevídaná návštěva čápa černého bude mít pro Kunín podobně pozitivní dopady.