ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Nemocnice Nový Jičín - www.nspnj.cz

Novinka zničí nádor rychleji, s vysokou přesností a vyšší dávkou záření

  • 7
Šanci na rychlejší, šetrnější a efektivnější léčbu ozařováním mají nyní pacienti Komplexního onkologického centra Nemocnice Nový Jičín s nádory v mozku, plicích i opakovaným lokálním výskytem nádorů v oblasti pánve, hlavy, krku či mezihrudí.

Onkocentrum totiž po nedávném příchodu primáře Davida Vrány začalo nabízet novou metodu léčby: stereotaktickou radiochirurgii a stereotaktickou radioterapii.

Zatímco u klasické radioterapie, kdy dochází k pravidelnému ozařování pacienta malými dávkami záření, které neničí zdravé tkáně v okolí nádorů či metastáz, u stereotaktických zákroků lékaři dokážou zaměřit nádor s tak vysokou přesností, že mohou aplikovat mnohem vyšší dávku záření, a tím likvidovat nádorové buňky mnohem účinněji.

„Metoda je ultra přesná a maximálně šetrná vůči zdravým tkáním. Pro pacienta je výhodná v tom, že má zanedbatelnou toxicitu a zkracuje celkovou dobu léčby – z obvyklých šesti až osmi týdnů na jeden až pět dní. Výrazně to zvyšuje komfort pacienta i jeho šance na kompletní vyléčení,“ uvedl šéf onkocentra David Vrána.

Metodu už delší dobu nabízejí také jiná onkocentra v zemi, především ve fakultních nemocnicích, tam se ale čekací lhůty pohybují okolo měsíce. V Novém Jičíně, který s tím teprve začíná, mohou přijmout pacienty téměř bez čekání.

„Metoda není vhodná pro každého. Odhaduji, že ji využijeme u 150 pacientů ročně, v budoucnu asi počet vzroste,“ řekl Vrána.

Zatím absolvovalo léčbu jen několik lidí. I díky tomu nabízí nemocnice krátké objednací lhůty. Doporučené pacienty zve k první konzultaci obvykle do týdne, v akutních případech do druhého dne. Některým z nich postačí jediné ozáření.