ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

V Hlučíně na Opavsku se přou o videozáznamy jednání zastupitelů

  • 3
Kvůli zveřejňování záznamů z jednání zastupitelů se dohaduje opozice s vedením radnice v Hlučíně. Město vysílá zasedání online, ze záznamu však lidé nemají možnost si jednání později pustit. Podle opozice je to špatně.

Opoziční politici neznají důvody, proč zastupitelé zamítnutí zveřejnění schválili. Naopak podle vedení města jsou nároky legislativy na úpravu záznamů příliš komplikované.

Téma opozice na jednáních zastupitelů otvírá opakovaně. „Nemůžeme si stěžovat, že lidé nemají o veřejné dění zájem, když jim tu možnost nedáme. Dnes nemá každý prostor být na zastupitelstvu osobně nebo jej sledovat online. Neznají důvody, proč se o tématu takto rozhodlo, a pak k tomu výsledku jdou po sociálních sítích nepravdy,“ uvedla opoziční zastupitelka Blanka Kotrlová.

Lidé podle ní mají o možnost sledovat jednání zastupitelů zájem. „Už když se začalo s živými přenosy, spousta to velmi pozitivně kvitovala,“ poznamenala.

Podle hlučínské radnice je však úprava záznamů komplikovaná a zanedbatelné nejsou ani náklady.

„Město Hlučín se tím stává správcem a zpracovatelem osobních údajů. Je povinno chránit osobní údaje a před zveřejněním záznamu osobní údaje anonymizovat,“ uvedla mluvčí Kristina Neničková.

Problémem mohou být pravidla GDPR

Poukázala také na výtky občanů. „Město Hlučín zaznamenalo negativní ohlasy na veřejné probírání osobních údajů a zabírání fyzických osob v souvislosti s přímým přenosem, což je nutné vzít rovněž v úvahu,“ konstatovala.

Zveřejňování záznamu by podle ní znamenalo i zátěž rozpočtu. Náklady na úpravu se odhadují na tři až čtyři tisíce za záznam a administrativa a kontrolní poslech na dalších patnáct set až tři tisíce.

Některá města v Moravskoslezském kraji záznamy na webu mají, například Opava.

„Na všech dveřích při vstupu na jednání zastupitelů je upozornění, že se tam pořizuje záznam a k jakým účelům se použije. Na začátku jednání pan primátor do mikrofonu toto upozornění přečte s tím, že pokud by někdo nechtěl na záznamu být nebo má problém se zveřejněním některých údajů, aby se přihlásil,“ popsal postup Roman Konečný z tiskového oddělení města.

Úředníci zároveň zaznamenávají časy jednání, kdy se citují smlouvy a v nich osobní údaje. „To je asi nejčastější prohřešek, všechny takové části vypípáme nebo jinak odstraníme,“ dodal Konečný.

Záznamy se musejí anonymizovat

V Krnově se zveřejňuje audiozáznam. Podle mluvčí Dity Círové však ne kvůli GDPR či náročnosti úprav videozáznamu, ale kvůli používanému hlasovacímu systému.

„Pořídili jsme si nový hlasovací systém, který toto umožňuje. Poskytuje nám přehled hlasování, přehled usnesení a zvukový záznam,“ upřesnila mluvčí.

Podle ministerstva vnitra je pořizování záznamů ze zastupitelstev ryze dobrovolné, obec nemá povinnost si jednání nahrávat. Pokud tak činí a záznamy zveřejní, musí je anonymizovat.

„Konkrétní technické úpravy pořízeného záznamu a způsob jejich provedení je odvislý od formy pořízení toho kterého záznamu a jeho nosiče,“ sdělila Hana Malá z tiskového oddělení.

Dodala, že požadavky obcí na zjednodušení zveřejnění ministerstvo neeviduje, pomáhá ale obcím s metodikou ochrany údajů v nahraných záznamech. Momentálně se připravuje novelizace zákonů o územních samosprávných celcích, která podmínky zveřejnění chráněných údajů ještě upraví.