Dobová pohlednice Libhoště | foto: Archiv Osvětové besedy v Libhošti

Historická publikace autenticky ukazuje Libhošť za 2. světové války

  • 0
Německá pěchota mířící z Příboru do Jičína. Vyvěšení říšskoněmeckého praporu na kostele, plačící ženy a dívky. Podřízení se „novému řádu“, nucené poněmčení, násilnosti vůči nepohodlným osobám, ale třeba také partyzánská činnost, řadový život a každodenní historie stojí v centru pozornosti pozoruhodné publikace Liebisch 1938–1945 aneb Libhošťané za 2. světové války.

Její autoři Oldřich Sobek a Petr Horák prostudovali desítky archivních fondů a využili informací ze soukromých sbírek nebo z pozůstalostí. Připravili tak autentická svědectví, cenné obrazové dokumenty a bezprostřední výpovědi o osudech obyvatel jedné z nejstarších obcí na Novojičínsku. 

Nespokojili se pouze s historií své obce, rovněž sáhli a nabízejí zařazení do širšího kontextu, zejména ve spojitosti s Novojičínskem. „Publikace o Libhošti zobrazuje celé údobí meziválečné, válečné i první okamžiky poválečné jak v obecné podobě, kde je znát subjektivní empatické hodnocení, tak vyprávěním mnohých příběhů obyvatel Libhoště, nejčastěji formou rozhovorů. Autoři svá tvrzení dokládají citací archivních pramenů a odborné literatury,“ hodnotí úsilí obou badatelů Karel Chobot, ředitel Státního okresního archívu Nový Jičín ve výslužbě. 

V knize nechybí sugestivní využití vizuální dokumentace od sběratelsky cenných pohlednic až po dobové fotografie libhošťského rodáka Rudolfa Hanzelky.

K nejcennějším pasážím více než dvousetstránkové knihy patří přepsané audiozáznamy z výpovědí mnohých Libhošťanů. Pořídil je Oldřich Sobek a jsou trvalou součástí archivu Osvětové besedy v Libhošti. „Dnes již čestný občan obce kromě svých osobních vzpomínek zúročuje veškeré články a informace dříve sebrané, případně publikované v Libhošťském zpravodaji. A to je velmi cenné, neboť publikace se tím stává pramenem dalšího nového poznání. Autoři se neváhali dotknout i poválečných dozvuků, kdy zlo změnilo podobu,“ dodává Karel Chobot o Sobkovi.

Výpravnou publikaci vydanou v limitovaném nákladu Místní knihovnou Libhošť lze vnímat jako významný příspěvek nejen k místním dějinám, ale zejména coby prostředek k pochopení svízelné minulosti i z pohledu dneška.

„Zmocňuje se mě pocit, že se lidstvo nepoučilo a mám obavy, aby zlo nezačalo opět vítězit, když už na mnohých kontinentech vítězí. Snad právě tato kniha, vydávající svědectví o těžkých dobách nejen v Libhošti, pomůže pochopit nejen dobu, kterou prožili naši předci, ale i současnost, kterou žijeme,“ upozorňuje Karel Chobot. Knihu o válečné Libhošti představuje jako příslib a naději nejen pro obyvatele zdejšího regionu.

Publikace o Liebischi navazuje na knížku Těžká doba dolehla na Libhošť, která vyšla před dvěma lety u příležitosti stého výročí vzniku Československa. V důsledku koronavirových opatření se knihu zatím nepodařilo představit veřejnosti. „Neformálně pokřtít ji hodláme během naučného Pochodu okolím Libhoště po stopách 2. světové války, plánovaného na 27. září. Už nyní je ovšem za cenu 275 Kč možné publikaci zakoupit na obecním úřadě nebo na poště v Libhošti. Doufáme, že se bude líbit,“ dodává za autory knihy Petr Horák.