ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

V Česku je deset ohnisek ptačí chřipky, nově v Moravskoslezském kraji

  • 4
Veterináři potvrdili o víkendu deváté a desáté ohnisko ptačí chřipky v Česku. V obou případech šlo o malochovy, nově byl jeden v Moravskoslezském kraji. Druhé ohnisko bylo ve středních Čechách, kde už byla chřipka dříve zjištěna, sdělil za Státní veterinární správu Petr Majer.

První nové ohnisko bylo v obci Velké Hoštice na Opavsku. Chovatel nahlásil úhyn zhruba poloviny z více než stovky kusů drůbeže, mezi kterou byli slepice, kohouti, kuřata a pekingské kachny. Zbytek zvířat veterináři už utratili.

Druhé ohnisko zjistili v chovu slepic a hus v Březnu u Mladé Boleslavi. Chovatel nahlásil postupné hynutí chované drůbeže. Do dneška uhynulo 21 z 22 kusů drůbeže. Poslední husa byla utracena v pondělí ráno.

V Česku se ptačí chřipka kromě loňska, kdy museli veterináři vybít kolem 137 tisíc ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017. Tehdy se muselo utratit 98 tisíc ptáků, a to většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy. Přenos z člověka na člověka nebyl u choroby prokázán.

,