Sotva se Ivo Hařovský (ČSSD) stal náměstkem ostravského primátora, už může o svou fuknci přijít.

Sotva se Ivo Hařovský (ČSSD) stal náměstkem ostravského primátora, už může o svou fuknci přijít. | foto: ČTK

První krize v ostravské koalici. ANO vyzývá ČSSD, aby stáhla dva radní

  • 12
Po měsíci spolupráce se ostravská koalice ANO s ČSSD a lidovci otřásá první vážnou krizí. Klub zastupitelů ANO vyzval sociální demokracii, aby zvážila setrvání náměstka primátora pro dopravu Ivo Hařovského a neuvolněného radního Libora Grygara ve vedení města.

Policie minulý týden obvinila dvanáct bývalých radních obvodu Jih, mezi nimiž je i Hařovský, kvůli zakázkám na údržbu zeleně z let 2007 a 2010. Hrozí jim až dvanáctileté vězení za zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Podle státního zástupce Jana Sýkory postupoval obvod při soutěžích nehospodárně. Místo odhadovaných 110 milionů korun zaplatil například za čtyři roky služeb asi 160 milionů (podrobněji o tom čtěte zde).

„Obvinění je nesmyslné. Už jsem proti němu podal stížnost,“ tvrdí Ivo Hařovský (ČSSD).

Primátor: Kdybych byl na místě Hařovského, odstoupil bych

Primátor Tomáš Macura z ANO reagoval na obvinění tak, že další osud Hařovského je primárně věcí ČSSD, ale klub ANO k tomu vydá doporučující stanovisko. 

Ve středu sdělil, že klub zastupitelů ANO vyzývá sociální demokraty, aby zvážili setrvání jejich muže ve vedení města. 

„Není to osobní, mně se s panem Hařovským spolupracuje dobře, jde ale o vážné obvinění,“ uvedl primátor Macura s tím, že s Hařovským už hovořil: „Řekl jsem mu, že kdybych byl na jeho místě, odstoupil bych.“

Macura řekl, že ctí presumpci neviny, ale případ, za který je obviněno dvanáct lidí včetně Hařovského, vnímá jako závažný. „V kontextu toho, že prvním a hlavním programovým bodem koalice je skutečně efektivní a transpatrentní hospodaření s městskými penězi, tak to nemůžeme přehlédnout,“ dodal Macura.

Druhý radní údajně zneužíval nemocenské dávky

Kromě Hařovského doporučuje ANO koaličnímu partnerovi i výměnu neuvolněného radního Libora Grygara. „Pokud se potvrdí podezření ze zneužívání nemocenských dávek,“ řekl Macura.

Neuvolněný radní Ostravy Libor Grygar (ČSSD).

Podle informací MF DNES je Grygar, který pracuje jako elektrikář v Městské nemocnici Ostrava, od 17. července na dlouhodobé nemocenské. „Účastnil se ale jednání rady i zastupitelstva města,“ řekl Macura.

A nejen to. MF DNES má informace, že nechyběl ani při řadě oficiálních událostí města nebo obvodu Moravská Ostrava, kde je rovněž zastupitelem, a zvládl i celou předvolební kampaň.

„Jeden z našich členů podal podnět k prošetření Okresní správě sociálního zabezpečení,“ uvedl zastupitel Moravské Ostravy i města Lukáš Semerák (hnutí Ostravak).

Grygar: Na všechny akce jsem měl vycházky

Grygar pochybení odmítá. ČTK řekl, že má kvůli cukrovce dlouhodobé zdravotní problémy. „Na všechny akce, kterých jsem se zúčastnil v době nemocenské, jsem měl vycházky. Ověřoval jsem si i u právníka, zda je toto možné,“ řekl Grygar. Uvedl, že během nemocenské měl už třikrát kontrolu a vždy bylo vše v pořádku.

Kluby ČSSD a třetího koaličního partnera KDU-ČSL budou jednat teprve ve středu večer. Do té doby nechtějí jejích magistrátní lídři, náměstci Lumír Palyza a Zbyněk Pražák, na oba případy reagovat.

Reakce Hařovského se zatím nepodařila získat.

,