Jsme předposlední a nevíme proč, zní z Karviné i po platbě za průzkum

  • 22
Radnice v Karviné se přece jen rozhodla podívat se podrobněji na výsledky průzkumu Obce v datech, jehož autoři zařadili slezské město na předposlední místo v žebříčku kvality života obyvatel. Karviná se umístila na 205. místě, za ní byla už jen sousední Orlová, zvítězily středočeské Říčany.

Autoři projektu hodnotili život ve městech na základě 29 kritérií. Porovnávali například počty exekucí, kapacitu tamních mateřských škol, průměrnou délku života nebo dojezdovou dobu do nemocnice .

Zástupce obcí pak autoři průzkumu s výsledky seznámili a nabídli jim, že si mohou koupit detailnější výpis dat. Vedení Karviné nejprve bylo proti. „Nevím, jestli tady byli, nebo jen dostali peníze, dívali se někam do skleněné koule a vymysleli nějaká data. Když jejich data teď chceme vidět, tak nám řeknou, ať zaplatíme. To určitě dělat nebudeme,“ uvedl na začátku července primátor Jan Wolf. Po dvou měsících ale změnil názor.

„Zvědavost lidí byla obrovská, a než abych měsíc vysvětloval, proč jsme si to nekoupili, tak jsme obětovali 30 tisíc a doufali, že dostaneme veškerá data a zjistíme, proč jsme předposlední,“ řekl Jan Wolf na začátku září.

Karvinskou radnici opakovaně vyzývali k zaplacení dat z průzkumu například zástupci STAN a Pirátské strany.

Radnice: Vysvětlete nám získaná čísla

Ani se zaplaceným rozborem není ale primátor spokojen. „Vyplývá z něj například, že jsme v rámci exekucí na posledním místě. Ale nevíme, kolik těch exekucí je a z jakých dat čerpali. Ve zdravotnictví jsme někde v průměru, i když tady máme dvě nemocnice, lázně a spoustu špičkových lékařů. V žebříčku jsme se umístili za městy, kde nemají ani nemocnici, a my stále nevíme proč,“ podotýká primátor.

Výhrady mají i Piráti. „V průzkumu podle nás některé důležité indexy chybí, jiným je zase přisuzována vyšší váha než ostatním, ačkoliv je město může jen těžko ovlivnit. Mezi indexy postrádáme třeba dostupnost sportovišť, průměrné ceny služeb, výši nájmů nebo míru kriminality,“ dodala šéfka karvinských Pirátů Zuzana Klusová.

Karvinská radnice dopisem vyzve jednatele Obce v datech Jana Havránka, aby čísla, ke kterým jeho tým dospěl, vysvětlil.

Autoři projektu: Není to kritika radnic

Jan Havránek se prý nebrání společnému setkání s vedením města. „Ať už u nás, nebo v Karviné,“ prohlásil. Podle něj někteří představitelé měst mylně považují špatné hodnocení za kritiku jejich práce. „Jsme si vědomi, že spoustu těch kritérií nemohou radnice samy o sobě změnit. Ale není třeba brát to negativně, naopak, data získaná v průzkumu jim mohou pomoci například při jednání s krajskými a dalšími úředníky,“ dodal Havránek.

Autoři projektu sice tvrdí, že chtějí městům s horším hodnocením pomáhat, ale zároveň na webových stránkách projektů píší: „Chceme přispět k lepšímu rozhodování lidí o tom, kde se usadit,“ což v souvislosti s jejich hodnocením není zrovna pozvánka k životu v Karviné. „Podle této věty bych teď jako primátor měl asi vylézt na kašnu a všem říct, ať raději jedou do Říčan,“ dodal Wolf.

To, jak si Karviná vedla v jednotlivých kritériích, si může veřejnost prohlédnout na webu obcevdatech.cz. Nejhoršího hodnocení v republice se jí dostalo v indexech nezaměstnanosti a hmotné nouze, předposlední byla v žebříčku znečišťovatelů či zájmu lidí o volby.

Data celkově poslední Orlové jsou nadále zamčená. „Starosta konzultoval zakoupení rozboru se zastupiteli, ti o to neprojevili zájem,“ vysvětlila mluvčí Orlové Nataša Cibulková.