Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Josef Gabzdyl, iDNES.cz

V Porubě protestují proti nové tramvajové trati. Vedla by ke Globusu

  • 84
Přestože Ostrava ještě definitivně nerozhodla, oprášila starý projekt a uvažuje o stavbě 3,3 kilometru dlouhé tramvajové trati ke Globusu v osmém stavebním obvodě Poruby. Trasu stavby za necelou miliardu město teprve upřesňuje, vedla by ale i přes Pustkovec.

Zatímco část obyvatel obou zmíněných ostravských obvodů se těší na rychlejší cestování do centra města, jiní proti stavbě protestují.

Členka petičního výboru Markéta Vysloužilová ve středu tlumočila výhrady odpůrců zastupitelům města.

„Důrazně protestujeme proti tomu, aby zejména v ulicích Bedřicha Nikodéma, 17. listopadu a Průběžná byla vedena tramvajová trať. Jsme přesvědčení, že trať a s ní související stavební úpravy by výrazně poškodily kvalitu života ve zmíněných ulicích a jejich okolí. Protestujeme proti zániku zelených ploch, kácení stromů, zřizování dlouhých tramvajových zastávek a rozšiřování pozemních komunikací,“ sdělovala Vysloužilová politikům.

Dodala, že brzy dostanou písemný text petice, kterou už podepsalo 2 200 lidí včetně místních zastupitelů. Vhodnější než tramvaje jsou dnes podle nich elektrobusy.

„Elektrobusy kapacitně nenahradí tramvaje,“ míní primátor Tomáš Macura. Ale ujišťuje, že město teprve posoudí různé varianty.

Radní pro dopravu Lukáš Semerák slíbil, že uspořádá pracovní seminář s odborníky, aby se zastupitelé města rozhodovali na základě dostatečných informací.