Policisté varují seniory před podvodníky i na mnoha besedách, které pořádají v

Policisté varují seniory před podvodníky i na mnoha besedách, které pořádají v jednotlivých obcích. | foto: PČR Nový Jičín

Protéká vám voda, obelhávala žena stařenky. V bytě je napadla a okradla

  • 17
Drsné praktiky volila čtyřiadvacetiletá žena z Karvinska, která se rozhodla přiživovat na bezbranných seniorkách. Poté, co se jim vloudila do bytu, je fyzicky napadla a okradla.

Hned dvakrát loupila v karvinských domech s pečovatelskou službou pouhý den před Štědrým večerem.

"Nejprve zaútočila v domě s pečovatelskou službou v Markově ulici v Karviné, kde zaklepala na byt šestasedmdesátileté ženy," přibližuje začátek násilné série karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

"Ženě tvrdila, že vytápí spodní byt vodou. Pod touto záminkou se dostala do obývacího pokoje staré paní. Uvnitř ji uchopila za límec županu a chtěla peníze. Trhnutím ji shodila na zem a odcizila hotovost ve výši tří tisíc korun," dodala mluvčí.

To ale násilnici nestačilo a jen o pár desítek minut později svůj kousek zopakovala v dalším domě s pečovatelskou službou, tentokrát v Borově ulici.

"Jen co stará paní pootevřela dveře, pachatelka ji vtlačila dovnitř a chtěla peníze. Babička se snažila nevítanou návštěvu vyprovodit ven z bytu, ale pachatelka využila fyzickou převahu, do staré paní strčila, ta upadla a ona prohledala zásuvky. Z bytu odešla s osmnácti tisíci na hotovosti," pokračovala mluvčí.

Obdobně útočnice postupovala i těsně před koncem roku, kdy v dalším domě s pečovatelskou službou ukradla ženě kabelku s doklady.

Další útoky zaznamenali karvinští policisté v polovině ledna, kdy obviněná ukradla pětaosmdesátileté, špatně se pohybující ženě přes dva tisíce korun, a brutalita útoků vyvrcholila 16. ledna, kdy po její návštěvě zůstala v bezvědomí na zemi pětasedmdesátiletá žena.

K té se vloudila pod záminkou kontroly potrubí na toaletě. Nejprve v nestřeženém okamžiku ukradla šperky ze žlutého kovu a 200 korun na hotovosti, při odchodu ale nastaly problémy.

"Než pachatelka opustila byt, stará paní po ní chtěla, aby ukázala ruce. Zlodějka starou paní udeřila pěstí do čela. Stařenka upadla a na chvíli ztratila vědomí. Když se probrala, pachatelka byla pryč," popsala Zlatuše Viačková další z útoků čtyřiadvacetileté ženy s tím, že celková škoda se po jejím řádění vyšplhala přes čtyři tisíce korun.

V sobotu 18. ledna vyhrožovala pachatelka další, sedmaosmdesátileté ženě tak dlouho, až jí seniorka vydala tři sta korun. Pak policisté lupičku zatkli.

Pro zadrženou nebylo setkání s policisty ničím novým. "Už jako mladistvá byla trestána za majetkovou trestnou činnost páchanou na seniorech," dodala tisková mluvčí s tím, že pachatelce, která byla vzata do vazby, hrozí až desetiletý trest.