Scorpions zahrají v Ostravě své největší hity. (ilustrační snímek)

Scorpions zahrají v Ostravě své největší hity. (ilustrační snímek) | foto: Dan Materna, MAFRA

Jediné letošní zastavení v Česku. Scorpions vystoupí v neděli v Ostravě

  • 2
Při své jediné letošní zastávce v Česku zavítá v neděli 3. prosince legendární kapela Scorpions do Ostravar Arény. Po Ostravě pak čekají skupinu koncerty ve Slovinsku, Srbsku nebo Francii.

Scorpions vyrazili na turné, během kterého bilancují svou půl století trvající kariéru, už v roce 2010. „Kdo by neznal jejich hymnické Wind of Change, Rock You Like a Hurricane nebo Still Loving You. Tyto skladby nesmí chybět na žádném koncertě Scorpions a fanoušci je uslyší i na ostravském koncertě,“ láká za pořadatele Miroslav Beinhauer z Ostravar Arény.

Počátky rockové legendy sahají až do poloviny šedesátých let, kdy Scorpions vznikli jako žákovský soubor pod vedením Rudolfa Schenkera. Jejich profesionální začátky se pak datují rokem 1969, kdy v Hannoveru společně vystoupili doprovodný kytarista, zpěvák Rudolf Schenker, kytarista Karl-Heinz Follmer, baskytarista Lothar Heimberg a bubeník Wolfgang Dziony. V roce 1971 Follmera nahradil Rudolfův mladší bratr Michael Schenker a ke skupině se přidal zpěvák Klaus Meine. 

Společně vydali debutové album nazvané Lonesome Crow, ovšem Michael Schenker v roce 1973 přestoupil ke slavnější anglické formaci UFO. O rok později již ze základní sestavy Scorpions zůstali jen rytmický kytarista Rudolf Schenker a vokalista Klaus Meine. Bez nich si dnes kapelu fanoušci nedokážou představit.

Scorpions se nevyhýbali ani experimentům, ať už to byla spolupráce s Berlínskou filharmonií, nebo pokusy s elektronickou hudbou. Podařilo se jim prodat stovky milionů nahrávek a jsou považováni za vůbec nejúspěšnější německou kapelu.

Kapela Scorpions koncertovala společně s Michaelem Schenkerem v Ostravě poprvé 26. září 1993, až o necelých šest let později vystoupila v Praze. Nedávno o sobě dali vědět také v českých kinech, kde se promítal dokument Forever and a Day z roku 2015. V něm mimo jiné hovoří také o tom, jak je pro muzikanty těžké skončit s kariérou, a tvrdí, že do důchodu nikdy neodejdou.

Kolik mají rockoví veteráni energie, se mohou diváci přesvědčit v neděli, jejich ostravský koncert začne v 19 hodin.