Sdružení Bludička z Bludovic na Novojičínsku rozjíždí projekt, při kterém chce...

Sdružení Bludička z Bludovic na Novojičínsku rozjíždí projekt, při kterém chce s mobilní salaší a životem pastýřů a ovcí jezdit například za seniory. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

S mobilní salaší jezdí žena za lidmi, kteří nemohou dorazit na farmu

  • 3
Zpestřit život lidem upoutaným na lůžko, obyvatelům domovů seniorů či klientům psychiatrických léčeben má nový projekt mobilní salaš. Stojí za ním Gabriela Žitníková z občanského sdružení Bludička z Bludovic na Novojičínsku.

Už mnoho let na své farmě nabízí řadu programů pro handicapované. „Věděla jsem ale, že je spousta lidí, kteří nemají, jak se k nám dostat. Proto jsem se rozhodla vymyslet způsob, jak bychom mohli přijet my k nim,“ přiblížila Žitníková.

Projekt se jí rodil v hlavě několik let. Poprvé jej nastínila v diplomové práci o Bludičce, kterou psala během studia na Teologické fakultě. „Tehdy jsem si uvědomila, že mnoho lidí nemůže Bludičku navštívit, i když se chtějí setkat se zvířaty a touží po venkově,“ dodala. 

Posledním impulzem k uskutečnění projektu bylo setkání s ženou, která celý život pracovala pro lidi v důchodovém věku, pro charitu a sama vychovala čtyři děti v pěstounské péči. „Jenže když pak onemocněla, skončila na úřadu práce. Řekla jsem si, že nastal správný čas realizovat tento nápad, abychom nejen jezdili za lidmi, kteří to potřebují, ale mohli taky dát práci handicapovaným,“ popsala Žitníková s tím, že projektem vytvořila i pracovní místo pro zmíněnou ženu.

Na cesty berou ovce, které málem vyhynuly

Mobilní salaš má lidem přiblížit život pastýřů a jejich stád. „Poslouží k aktivaci seniorů jejich běžného dne. Přivezeme živou ovečku, která sama o sobě přitáhne pozornost. Budou si na ni moci sáhnout, pohladit ji,“ nastínila Žitníková. V rámci projektu se lidé dozví také to, jak vzniká vlna, od ostříhání ovce až po vznik textilního vlákna. „Je to úžasný přírodní materiál rozvíjející jemnou motoriku. Mohou si na ni sáhnout, očichat ji, zkusit ji rozčesat,“ přiblížila.

Na cesty budou v rámci projektu vyrážet ovce plemene valaška, které se v posledním století ocitlo na pokraji vyhynutí. „S manželem jsme se před dvaceti lety pustili do jejich záchrany. Tehdy je nikdo nechtěl, protože svou užitkovostí už nestačily potřebám doby. Takže lidi seznámíme i s příběhem, že jsme je dokázali zachránit a s jejich pomocí teď budeme zachraňovat ty, kteří to potřebují,“ řekla Žitníková. 

První zastávkou projektu bude příští úterý hospic ve Valašském Meziříčí. „Ve čtvrtek dopoledne pak navštívíme stacionář Domovinka v Novém Jičíně. Rádi bychom navázali spolupráci také s psychiatrickou léčebnou v Opavě,“ uzavřela Žitníková.