Prodloužená Rudná zatím u Ostravy končí v poli.

Prodloužená Rudná zatím u Ostravy končí v poli. | foto: Josef Gabzdyl, iDNES.cz

Nedokončená silnice Prodloužená Rudná v Ostravě má stavební povolení

  • 17
Mnoho let zastavená stavba důležité silnice nazývané Prodloužená Rudná na okraji Ostravy se přiblížila dokončení. Krajský stavební úřad v úterý vydal stavební povolení, ve kterém jsou zohledněny nároky lidí, jenž dokončení úseku dlouhého necelých 400 metrů blokovali.

„Určitě je to dobrá zpráva. Podařilo se nám dohodnout s účastníky řízení na jejich požadavcích, které se zapracovaly do projektu,“ konstatoval náměstek hejtmana pro dopravu Jakub Unucka.

Současně pochválil Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). „Přístup se hodně změnil, řešili všechny požadavky, snažili se vymyslet, jak by se daly vyřešit a technicky pojmout,“ konstatoval politik.

Stavební povolení se zabývá nejen samotnou silnicí, ale také například stezkou k rybníku Skalka, protihlukovými stěnami v délce zhruba půl kilometru a s výškou až šest a půl metru, pojízdnou lávkou nebo polní cestou.

Unucka současně upozornil, že vydání stavebního povolení ještě neznamená záruku brzkého zahájení stavby.

„Pokračujeme v jednání. Řešíme věcná břemena, ještě nás čeká dost práce, aby se mohlo začít stavět a konečně silnici dokončit,“ přiblížil Unucka s tím, že na nějaké podrobnosti k dalšímu vývoji je ještě příliš brzy.

Stavba se protahovala kvůli občanskému sdružení Skalka v čele s architektem Dušanem Richtárem.

„O vydaném stavebním povolení vím, ale ještě nebyl čas na jeho prostudování. Celá záležitost je pro mě ukončena a nyní budu jen hlídat samotnou realizaci stavby,“ reagoval Richtár na dotaz MF DNES.

Dodal, že se povedlo dohodnout díky jinému jednání krajského úřadu i ŘSD. „Pochopili, o co nám šlo a dali v mnoha věcech za pravdu.“

Kdy by se mohlo začít stavět, není ještě jisté. ŘSD by chtělo ještě letos, reálnější je však zřejmě až příští rok.

Prodloužená Rudná spojí nově vybudovanou silnici I/11 s Rudnou, jež tvoří obchvat velké části Ostravy. Kvůli nedokončené krátké části jezdí tisíce automobilů mezi Ostravou a Opavou po porubských ulicích 17. listopadu a Opavská.

Prodloužená Rudná je v dopravě mezi Ostravou a Opavou nenahraditelná.

Prodloužená Rudná je v dopravě mezi Ostravou a Opavou nenahraditelná.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz