Úleva pro jedny, zátěž pro druhé. Po zprovozněné Prodloužené Rudné projedou...

Úleva pro jedny, zátěž pro druhé. Po zprovozněné Prodloužené Rudné projedou denně tisíce aut, které předtím vadily obyvatelům ostravské Poruby. Teď hluk vadí jinde. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Prodloužená Rudná bude dokončena ještě letos, otevře se do Vánoc

  • 9
Do konce roku bude dokončena zbývající část Prodloužené Rudné, silnice propojující průtah Ostravy s výpadovkou na Opavu. Ve čtvrtek o tom informovali zástupce kraje na zasedání zastupitelstva.

Krajský úřad v Ostravě vydal v září povolení k dostavbě posledních 414 metrů. Už tehdy zmiňoval hejtman Ivo Vondrák možnost, že dostavěno by mohlo být ještě letos. 

„Bude záležet na společnosti Strabag, jak rychle zbývající úsek dostává. Čistě teoreticky, ale opravdu jen teoreticky, by vše mohlo být hotovo ještě do konce letošního roku,“ prohlásil na konci září. 

Nyní ale potvrdil, že bude hotovo v nejbližších dnech. „Do začátku Vánoc Prodlouženou Rudnou otevřeme,“ oznámil dnes.

Blíže zástupci kraje termín otevření zatím neupřesnili. „Ale jakmile se zašroubuje poslední šroubek, tak se to otevře,“ řekl náměstek hejtmana Jakub Unucka. 

Problémy Prodloužené Rudné začaly v okamžiku, kdy se proti stavbě začali odvolávat členové Občanského sdružení Skalka, zastoupeným architektem Dušanem Richtárem, který má v těsné blízkosti plánované stavby dům.

„Nakonec se podařilo dostat ŘSD i vlastníky pozemků za jeden stůl a dohodnout se,“ řekl náměstek hejtmana Jakub Unucka. Více jsme psali zde.