Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Nezaměstnaných je méně, zbývá tak více brigád. Manuální práce netáhne

  • 6
Mnohem vyšší šanci sehnat brigády mají letos studenti v Moravskoslezském kraji oproti předchozím letním prázdninám. Krátkodobých pracovních pozic totiž přibývá. Hlavní příčinou je snížení nezaměstnanosti. Lidé, kteří si našli stálou práci, tak už nemají potřebu si dále přivydělávat.

„V současné době máme v Moravskoslezském kraji pětatřicet neobsazených pracovních míst. Dvacet z nich zabírají nabídky pro muže, pozic pro ženy je o čtvrtinu méně,“ řekla jednatelka pracovní agentury Job Factory Daniela Domesová.

Vyšší poptávku po brigádnících vysvětluje analytik Tomáš Dombrovský tím, že díky výraznému zlepšení ekonomiky, nárůstu počtu pracovních příležitostí a s tím souvisejícím poklesem nezaměstnanosti se na dostupné pozice letos hlásí méně zájemců než v předešlých letech.

Pro ty, kteří se k hledání přivýdělku rozhodli až teď, to znamená, že šance najít slušnou brigádu je i v tuto chvíli poměrně vysoká.

„Roznesla jsem své vytisknuté životopisy a za pět dní už mi volali nazpět, že by měli zájem, a ptali se, kdy můžu nastoupit,“ popsala studentka Marcela Maršálková.

Letní brigáda: kdy platíte daně a jak ušetřit

Brigádníky určitě také potěší, že za stejnou práci si v letošním roce vydělají o něco více peněz.

„Pracovní ohodnocení se většinou odvíjí od kvalifikovanosti studentů. V nabídce lze narazit na pozice, kde nabízejí i 110korunovou odměnu za hodinu práce, nicméně tato taxa se objevuje spíše u manuálních prací,“ uvedl manažer ostravské pobočky agentury Grafton Recruitment Michal Gargoš.

Největší poptávka po brigádnících je v oblasti pohostinství či v call centrech, firmy hledají také lidi na různé manuální práce, do skladů nebo na obsluhu stánků. „Ovšem zrovna manuální práce jsou ty, které brigádníky příliš netáhnou,“ přiznala Domesová.

Jednadvacetiletá studentka Michaela Černá pak přiznala, že nejnáročnější pro ni byla práce na poště: „Začínala jsem v pět. Navíc se všechny zásilky musí bezpodmínečně doručit za jakéhokoli počasí. Bylo to velmi náročné.“