Areál po bývalém Dolu Barbora na okraji Karviné (26. srpna 2019)

Areál po bývalém Dolu Barbora na okraji Karviné (26. srpna 2019) | foto: ČTK

Příprava průmyslové zóny u Karviné může pokročit, pomohly soud i úřad

  • 1
Další překážky vzniku průmyslové zóny Nad Barborou mezi Karvinou a Havířovem, od které si politici v regionu slibují pomoc při snižování míry nezaměstnanosti na Karvinsku, v tomto týdnu padly.

Nejprve rozhodl Nejvyšší soud v Olomouci o odpůrčí žalobě, kterou podal insolvenční správce společnosti OKD Lee Louda. Ten chtěl zpět pro společnost OKD Správa pohledávek získat pozemky, které byly z OKD vyvedeny do společnosti Asental.

Nejvyšší soud však jeho rozhodnutí zamítl. „Smyslem této žaloby bylo zneplatnění smluv uzavřených mezi společnostmi OKD a Asental, které se týkaly některých pozemků nacházejících se v lokalitě průmyslové zóny Nad Barborou,“ řekla Miroslava Chlebounová z oddělení komunikace ostravského krajského úřadu.

„Vrchní soud v Olomouci dne 21. srpna 2019 potvrdil rozsudek krajského soudu v Ostravě, kterým byla odpůrčí žaloba, podaná insolvenčním správcem OKD, v plném rozsahu zamítnuta,“ dodala mluvčí. 

To v praxi znamená, že společnost Asental je majitelem pozemků, na nichž mimo jiné leží rovněž připravovaná průmyslová zóna. A že s nimi může nakládat. Soudní spory změny na pozemcích totiž doposud brzdily například záměr prodat pozemky kraji.

Zcela vyhráno v tomto případě ovšem ještě není. „Předpokládáme, že v rozsudku bude také uvedeno poučení o možnosti podat k Nejvyššímu soudu dovolání jako mimořádný opravný prostředek. Pokud žalobce této možnosti nevyužije, pomine právní nejistota týkající se možnosti nabýt pozemky do vlastnictví Moravskoslezského kraje,“ dodala Chlebounová.

Také druhý verdikt padl v Olomouci

Druhé rozhodnutí důležité pro budoucnost průmyslové zóny Nad Barborou vydal Krajský úřad Olomouckého kraje. Ten v procesu „zastupuje“ krajský úřad Moravskoslezského kraje, který by mohl být ve střetu zájmů kvůli svému angažování v přípravách průmyslové zóny.

„Pro pokračování v přípravě zóny Nad Barborou je zásadní, aby nabyla právní moci všechna čtyři nezbytná územní rozhodnutí. Zatím tuto podmínku splňují tři z nich,“ vysvětlila Miroslava Chlebounová. „Čtvrté územní řízení o změně využití území pro hrubé terénní úpravy již bylo vydáno dne 22. března 2019, proti němu však byla podána tři odvolání, kterými se nyní zabývá odvolací orgán. Tím byl určen Krajský úřad Olomouckého kraje.“

A olomoucký krajský úřad mezitím rozhodl. „Odbor strategického rozvoje kraje Krajského úřadu v Olomouci již níže uvedené odvolací řízení ukončil, a to rozhodnutím ze dne 19. srpna 2019, kterým napadené rozhodnutí stavebního úřadu magistrátu města Havířova v části změnil a ve zbytku potvrdil,“ řekl Vladimír Lichnovský, mluvčí krajského úřadu v Olomouci.

Změna v rozhodnutí je v podstatě jen optická, úřad pouze upravil konkrétní název zákona, podle nějž se v dokumentu rozhodovalo. Zbytek textu potvrdil v původní podobě. Proti rozhodnutí není odvolání.

Bývalý areál Dolu Barbora leží mezi Karvinou a Havířovem.

Bývalý areál Dolu Barbora leží mezi Karvinou a Havířovem.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz