Vizualizace přehrady Nové Heřminovy

Vizualizace přehrady Nové Heřminovy | foto: Povodí Odry

Povodí přišlo o výjimky na nádrž Nové Heřminovy. Obec chce i jiné varianty

  • 2
Povodí Odry přišlo u čtyř staveb souvisejících s nádrží Nové Heřminovy o výjimky z ochrany vzácných živočichů a rostlin. Žádat musí znovu. Obec Nové Heřminovy v tom vidí příležitost zvážit i jiné varianty než vznik přehrady.

Výjimky záměrům udělil kraj, podle ministerstva ale jeho rozhodnutí nesplňovalo zákonné podmínky. „Z rozhodnutí ani z podkladů pro povolení výjimky u zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů nebylo jasné, jestli existuje i jiná vhodná varianta řešení. Například jiné technické řešení s menším zásahem do přirozeného vývoje zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů,“ uvedl Marek Čihák z tiskového oddělení ministerstva.

Vizualizace přehrady

Řízení se týkalo souboru staveb k ochraně území Nové Heřminovy, dalších souvisejících objektů, silnice I/45 Nové Heřminovy - Zátor a kanalizace Nových Heřminov a Zátora.

V místě žijí rak, mihule i ledňáček

 „Předmětem výjimky je záměr Ochrana území obce Nové Heřminovy, který je součástí souboru staveb, jehož hlavním účelem je snížení povodňových rizik v povodí horního toku řeky Opavy. Cílem stavby je využít co největší zvýšení kapacity stávajícího koryta řeky ve sledovaném úseku na pravém břehu a zvýšení stupně protipovodňové ochrany zástavby obce Nové Heřminovy na stoletý průtok,“ přiblížila mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Doplnila, že stavba je navrhovaná na základě usnesení vlády z dubna 2008 a žádost byla podána na základě provedeného biologického hodnocení. Rozhodnutí ministerstva v tomto případě ani ve třech zbylých zatím kraj oficiálně nedostal.

Povodí Odry výjimky ke stavbám potřebuje. „V případě, že se v zájmovém území stavby nachází zvláště chráněné druhy rostlin a živočichů, je nutné mít výjimku ze zákazu k zásahu do jejich životního prostředí. V souladu se zákonem byla pro připravované stavby zajištěna biologická hodnocení, která specifikovala výskyt zvláště chráněných druhů. V lokalitě chystané přehrady Nové Heřminovy se jedná o živočichy vázané na prostředí řeky Opavy,“ komentovala mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Konkrétně jde například o raka říčního, mihuli potoční, vranku obecnou, vranku pruhoploutvou, několik druhů ptáků, například ledňáčka říčního, žluvu hajní a vlaštovku obecnou, či několik druhů plazů a hmyzu.

Povodí Odry: Přípravu výstavby to neovlivňuje

„V současné době se uskutečňuje právní analýza a vyhodnocení dalšího postupu,“ doplnila Vlčková. Žádost o územní rozhodnutí pro vodní nádrž Nové Heřminovy i související objekty byla podána v prosinci 2017, samotné řízení ale zahájeno ještě není. Povodí Odry uvádí, že závěry ministerstva neovlivní přípravy samotné stavby přehrady.

Rozhodnutí ministerstva padlo na základě odvolání podaných obcí Nové Heřminovy. Ta využívá všech opravných prostředků, aby stavbu přehrady zastavila. „Konečně výsledek, kdy se začínají naše snahy naplňovat. Ministerstvo konstatuje, že nebylo přesvědčivě doloženo, že nejsou jiné varianty. Výjimka z ochrany vzácných druhů se totiž povoluje jen v případě, že neexistuje jiná možnost,“ komentoval starosta Nových Heřminov Ludvík Drobný.

Obec dlouhodobě žádá nezávislé posouzení jiných možností ochrany před povodní na toku Opavy. Opírá se o odbornou studii, která místo přehrady navrhuje komplexní soubor opatření na řece. Až tuto možnost nezávislí experti vyloučí, je obec ochotná přehradu podpořit. „Budeme dál tlačit k prověření jiných variant,“ dodal starosta.

Novou přehradu mezi Bruntálem a Krnovem bude napájet řeka Opava.

Novou přehradu mezi Bruntálem a Krnovem bude napájet řeka Opava.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz