Michal Heřman

Michal Heřman | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Předseda představenstva OKD Michal Heřman skončil, nahradila ho Staňková

  • 7
Jen něco málo přes půl roku vydržel ve funkci předsedy představenstva společnosti OKD její výkonný ředitel Michal Heřman, který na konci května 2019 nahradil Boleslava Kowalczyka. Novou předsedkyní představenstva OKD se nyní místo odvolaného Heřmana stala Vanda Staňková.

Už o druhého předsedu představenstva během jediného roku přišla těžební společnost OKD. Stalo se tak v období, které je pro firmu velice složité.

Poté, co se OKD vymanila z insolvenčního řízení a přestála i tragický výbuch, při němž přišlo o život třináct horníků, zmrazil těžbu krátce před Vánocemi hackerský útok na počítačové sítě.

Konec Heřmanovy činnosti na pozici předsedy představenstva firmy vyplývá ze zápisu ve sbírce listin, kde bylo jeho předsednictví představenstva i samotné členství v něm vymazáno k 3. lednu 2020. Změnu potvrdilo i ministerstvo financí.

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský bez dalších podrobností uvedl pro ČTK, že novou předsedkyní těžební společnosti se stala Vanda Staňková. 

Společnost OKD má podle některých zdrojů i problémy s financemi, to zatím ale vedení firmy nekomentovalo. Navíc mělo v loňském roce skončit hospodaření OKD ve ztrátě. Při své poslední návštěvě firmy to potvrdil premiér Andrej Babiš.

„OKD skončí ve ztrátě. Ceny uhlí se držely tři kvartály na předpokládané úrovni. Nyní se propadly. Hlavně ale firma přišla o těžbu. Propad je o milion tun, z 4,2 poklesla na 3,2 miliony tun. I to loňské neštěstí, co se stalo, negativně ovlivnilo hospodářské výsledky,“ řekl premiér Andrej Babiš 20. prosince.