(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Polívka, MAFRA

Rybáři postaví na tocích splávky, přispějí tak k zadržení vody v krajině

  • 7
Aby zadrželi vodu v krajině, stabilizovali dno vodních toků a vytvořili úkryty pro ryby a bezobratlé, vybudují rybáři na některých tocích v kraji splávky. Pilotně vybrali potoky – Ošetnici v Mostech u Jablunkova, Líštnici v Třinci na Frýdecko-Místecku a Hvozdnici v Dolních Životicích na Opavsku.

„Na každém toku vznikne zhruba 23 splávků. Nakonec jsme přidali ještě potok Líštnice v Třinci. Tam se pokusíme o celkovou revitalizaci, do níž se zapojí Třinec i Povodí Odry,“ uvedl Libor Kocinec z Českého rybářského svazu. 

„V toku příčně uložíme klády, upevníme je a zakotvíme ke dnu. Ideální výška je do 25 centimetrů, aby se netvořila migrační překážka. Vznikne jednoduchý splávek,“ vysvětluje Kocinec stavění splávků zvané prahování.

Prahování bylo dříve běžné

Kocinec podotkl, že podobné prahování se v minulosti běžně dělo na malých i středních tocích, ale pak se vzhledem k majetkoprávním vztahům a snaze správce toku minimalizovat povodňové škody od této činnosti upustilo.

„Oslovili jsme i krajský úřad, zdali by nepřispěl financemi na technické zajištění a nákup materiálu. Při kůrovcové kalamitě se naskýtá ideální příležitost použít napadené kmeny,“ zmínil Kocinec.

Dalším krokem rybářského svazu pak bude ukotvení mrtvých pařezů nebo celých stromů i s větvemi, aby dodaly do vody živiny. Rybáři věří, že těmito opatřeními se zlepší biotop. 

„V minulosti se kvůli neuvážené ochraně vydry, kormorána a volavky převážně v podhorských řekách totálně zdecimovaly rybí obsádky. Smutným příkladem je řeka Olše. V 80. letech figurovala na republikové špičce v početnosti lipana podhorního a ostroretky stěhovavé. V současnosti se zde tyto ryby vyskytují jen sporadicky. A objevila se další hrozba v podobě morčáka velkého,“ doplnil Kocinec.

Budování splávků by postupem času rybáři chtěli rozšířit na kapilárách a horních úsecích potoků a říček v rámci celého Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje.

Mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková potvrzuje, že zástupci krajského rybářského svazu je s vybudováním nízkých prahů na vybraných tocích seznámili. 

„Upozornili jsme je pouze na nevhodnost těchto staveb v zastavěných územích obcí. Tam existuje nebezpečí, že tůně pod těmito objekty mohou destabilizovat břehy s navazujícími objekty a komunikacemi. Proto ještě čekáme na podrobnější informace o konkrétních místech, kde přesně prahování bude,“ sdělila mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.