Ve věžáku na Ostrčilově ulici v Ostravě už naštěstí nikdo nebydlí.

Ve věžáku na Ostrčilově ulici v Ostravě už naštěstí nikdo nebydlí. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Požár jako v Londýně? Není to vyloučené, říká šéf moravskoslezských hasičů

  • 6
Může mít v kraji požár věžového domu obdobné následky jako v Londýně? Hasiči varují, že zcela vyloučit to nelze. I v Moravskoslezském kraji je totiž s vysokými domy dost problémů.

Mnozí obyvatelé Ostravy si při pohledu na tragický požár londýnského věžáku s desítkami mrtvých nejspíše vzpomněli na dům na Ostrčilově ulici. Podobně vypadá, podobně je letitý a podobně bezpečnostně zanedbaný. Ale naštěstí prázdný.

„Už před časem jsme doporučili, aby v domě nikdo nebydlel. Objekt nesplňuje bezpečnostní požadavky,“ potvrdil ředitel moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček.

Téměř sedmdesát metrů vysoký dvaadvacetipodlažní dům vznikl na konci 60. let. Jak se brzy ukázalo, socialistický pokus o mrakodrap měl řadu neduhů, byty se proto postupně měnily v kanceláře a nejvyšší patra byla neobyvatelná.
Věžák nyní patří ostravskému centrálnímu obvodu, který zvažuje dvě možnosti: snížení s celkovou rekonstrukcí nebo demolici. Zakonzervování objektu stojí obvod každoročně desítky tisíc korun.

Nejdelší žebřík dosáhne do osmnáctého poschodí

„Zatím není o budoucnosti tohoto objektu rozhodnuto. Na řešení scházejí finanční prostředky,“ poznamenala mluvčí obvodu Jana Pondělíčková.

V kraji ale i tak zůstává mnoho budov, které sice nedosahují výšky londýnského mrakodrapu, ale jejich požár by i tak byl zlým snem hasičů.
Vlček hovořil o nebezpečí výškových budov i před krajskými zastupiteli. Řekl, že moderní budovy už splňují moderní protipožární požadavky. Problém bývá u starších objektů. „V žádném případě tak nelze vyloučit, že by se něco takového jako v Londýně mohlo stát i u nás,“ řekl zastupitelům.

Moravskoslezští hasiči sice mají k dispozici nejdelší výsuvný žebřík v republice, který měří 56 metrů, ale ani ten není podle Vlčka vždy využitelný. Na jedno poschodí hasiči počítají zhruba tři metry žebříku, takže by se dostali k osmnáctému poschodí.

Hlásič kouře a plynu do každého bytu

„Dalším problémem jsou takzvané nástupní plochy, které blokují automobily. Nejčastěji v Ostravě a v Havířově se pak k místu požáru a přímo k domům dostáváme jen s obtížemi, což náš zákrok komplikuje a zdržuje,“ upozornil Vlček.

Ani modernizace a zateplení domů nemusí problém vyřešit. Záleží totiž na kvalitě odvedené práce. „Už jsem viděl domy, u nichž bylo zateplení uděláno velmi špatně, mezi polystyrenem a zdí zůstal volný prostor. Při případném požáru to pak funguje jako komín. Problémem jsou někdy družstva vlastníků, kde občas chybí odbornost a tlačí je peníze,“ řekl muž z jedné ostravské stavební společnosti, který však nechtěl být jmenován.

Vlček radí také pořízení detektorů kouře a plynu do všech bytů. Za zásadní totiž považuje co nejrychlejší ohlášení požáru. „Čím později se o požáru dozvíme, tím složitější je náš zákrok a hrozí mnohem horší následky,“ konstatoval Vlček.