Hasiči vynášeli ze silně zakouřené ubytovny i děti. (12. ledna 2018)

Hasiči vynášeli ze silně zakouřené ubytovny i děti. (12. ledna 2018) | foto: HZS MSK

V Ostravě hořela ubytovna, hasiči museli kvůli kouři evakuovat 106 lidí

  • 5
Hodně rušný večer měli lidé z ubytovny v ostravské části Zábřeh. V jednom z přízemních bytů začalo hořet a jedovatý kouř se šířil celým objektem. Hasiči proto s policisty vyvedli všech více než sto osob do bezpečí. Pět lidí se zranilo, naštěstí nikoliv vážně.

O ohni se hasiči dozvěděli před půl osmou večer. K šestipatrové ubytovně v Čujkovově ulici nedaleko Náměstí SNP vyjely postupně čtyři jednotky: dvě profesionální ze stanic Zábřeh a Jih i dvě dobrovolných hasičů ze Zábřehu a Radvanic. K dispozici hasiči měli i automobilový žebřík a dva evakuační autobusy.

„Hořelo ve dvou pokojích zvýšeného přízemí. Hasiči dostali oheň pod kontrolu během šesti minut. Ihned se zaměřili na záchranu dětí a dospělých pomocí z několika pater budovy, kam se dostal nebezpečný kouř. Hasiči zachránili celkem 56 osob, když některé děti vynášeli do bezpečí na rukou, dalších 50 osob evakuovali společně s policisty,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

To se do akce zapojily i dvě výjezdové skupiny záchranářů ze stanice v Zábřehu. Celkem ošetřily tři ženy a dva muže. V nejzávažnějším stavu byl 67letý muž, který zpočátku pomáhal s hašením a jevil známky otravy zplodinami hoření. S dechovými obtížemi byl nakonec přepraven na urgentní příjem Městské nemocnice v Ostravě.

V minulosti byly s ubytovnou problémy

„Další čtyři osoby byly vyšetřeny a poté ošetřeny s obtížemi interního charakteru, které se v souvislosti s požárem zhoršily, ale také se stresovou reakcí na událost. Všem byla poskytnuta potřebná péče a po zlepšení zdravotního stavu mohli být zasažení ponecháni na místě události. Jejich transport do nemocnice nebyl nutný,“ popsal mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Když hasiči objekt prohledali a pomocí přetlakových ventilátorů odvětrali, mohli se zhruba o půl deváté lidé vrátit zpět do bytů.

Příčina požáru bytu v ubytovně pro sociálně slabé občany ještě není známá. O problémech s ubytovnou v Čujkovově ulici psala MF DNES v minulosti několikrát, rovněž také o stížnostech lidí bydlících v okolí (podrobněji zde).