Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Na Ostravsku rychle přibývá zájemců o zbrojní průkaz. Chtějí se bránit

  • 14
Za první čtyři měsíce tohoto roku požádalo v Moravskoslezském kraji o zbrojní průkaz zhruba stejně lidí jako za celý rok 2014. Svůj zájem vysvětlují nejčastěji situací ve světě. Tvrdí, že se chtějí mít jak bránit. U zkoušek však skoro polovina žadatelů neuspěje.

Zvýšený zájem lidí o zbrojní průkaz zaznamenali i ve střeleckém klubu v Ostravě-Porubě. Počet lidí, kteří se tam připravují na závěrečnou zkoušku, se v poslední době zdvojnásobil.

„Stále častěji od lidí slyším, že je sem přivedla mezinárodní situace. Že chtějí být připraveni na svou obranu,“ podotkl předseda klubu Petr Bláha.

Zatímco v roce 2014 podalo v Moravskoslezském kraji přihlášku ke zkoušce odborné způsobilosti k získání zbrojního průkazu 1 212 lidí, v roce 2015 to bylo už 1 722 žadatelů.

„Za první čtyři měsíce letošního roku jsme pak zaznamenali 1 102 přihlášek,“ uvedla policejní mluvčí Soňa Štětínská.

O zbraně mají stále častěji zájem i ženy

Spekulace, že za zvýšeným zájmem o získání zbrojního průkazu může být také diskuse kolem změny zákona o zbraních a střelivu a možné zpřísnění podmínek získání průkazu, Bláha spíš vyvrací.

„Zároveň se totiž Evropská komise zabývá tím, že by lidi začala odzbrojovat. Takže naopak je to může odradit, že do toho investují peníze a za pár let, až komise schválí nějaké nesmyslné opatření, jim zbraně vezmou,“ řekl Bláha. Podle něho se žadatelé o získání zbrojního průkazu zaměřují především na krátké zbraně: „Jde o zbraně na obranu,“ zdůraznil předseda klubu.

Zbraně už nejsou doménou mužů, na střelnici dochází stále více žen. „Kdybych to měl vyjádřit procentuálně, tak je jich tu tak minimálně 30 procent v porovnání s muži. Často sem chodí i partnerské páry,“ dodal Bláha.

Nejčastěji na střelnici docházejí lidé mezi 25 a 40 lety. „Jsou to lidé napříč společností, různých profesí, nedají se zaškatulkovat. Už dávno neplatí, že by sem chodili hlavně podnikatelé, jak tomu bylo v devadesátých letech,“ poznamenal Bláha.

Úspěšnost žadatelů u zkoušek? Zhruba šedesát procent

To, že si někdo podá přihlášku ke zkoušce, však neznamená snadný zisk zbrojního průkazu. „Nejenom že musíte zvládnout praktickou zkoušku. Pro mě byla nejtěžší teoretická část. Na tu bylo opravdu nutné se precizně připravit, chyby se neodpouštějí,“ řekl Pavel Žemlička, jeden z držitelů zbrojního pasu.

Ostatně i policisté ze zmíněných loňských 1 722 přihlášek ke zkoušce odborné způsobilosti dostali jen 944 žádostí o vydání zbrojního průkazu. „Tyto žádosti jsou podány až po úspěšném vykonání zkoušky odborné způsobilosti,“ vysvětlila Štětínská. Zhruba šedesátiprocentní úspěšnost žadatelů u zkoušek byla i v předchozích letech.

Získání zbrojního průkazu skupiny E na osobní ochranu vyjde zhruba od 2 700 do 4 700 korun. Může o něj požádat osoba starší 21 let.

V teoretické části zkoušky žadatel písemně osvědčuje znalost zákona o zbraních, právní definice nutné obrany a krajní nouze, nauky o zbraních a střelivu a zdravotnického minima. V praktické části se dotyčný prozkouší ze znalostí bezpečné manipulace se zbraněmi a střelivem a ze střelby na pevný cíl.