Ženě za její jednání poděkovali zástupci městského obvodu i policie.

Ženě za její jednání poděkovali zástupci městského obvodu i policie. | foto: PČR

Žena přispěla k dopadení zloděje z kostela, policistovi půjčila kolo

  • 1
Duchapřítomně se zachovala žena, která se na začátku září stala svědkem vloupání do kostela v Ostravě. Policistům, kteří dorazili na místo, půjčila kolo. Hlídka jej i díky tomu zadržela. Jednání ženy dopoledne ocenili zástupci policie a městského obvodu.

K nahlášenému vloupání do kostela v Ostravě-Hrabové policisté vyrazili první zářijový den. Když dorazili na místo, všiml si jeden z nich utíkajícího člověka.

V té době zrovna kolem procházela paní, která vedla bicykl. „Policista ji požádal o zapůjčení kola, s čímž souhlasila. Rychlý přesun hrál v tomto případě bezesporu při zadržení podezřelého roli,“ zmínila ostravská policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Ze zadrženého devětatřicetiletého muže se pak vyklubal recidivista, který má na svědomí vloupání do rekreačních chat i dalšího kostela a v minulosti už byl odsouzen.

Policisté zpětně ocenili nejen to, že jim žena dala bez vyptávání bicykl k dispozici, ale mezitím i pečlivě sledovala a ukázala, kudy pachatel z místa zmizel.  

„Ani mě nenapadlo jednak jinak,“ řekla při slavnostním ocenění žena, která souhlasila se zveřejněním své fotografie, ale své jméno medializovat nechtěla.

Její přístup ocenil ředitel Městského ředitelství policie v Ostravě Vladimír Štalmach společně se starostou městského obvodu Hrabová Igorem Trávníčkem.

„Za celou svou policejní kariéru jsem se s obdobným jednáním nesetkal,“ prohlásil Štalmach. Ženě zpětně poděkoval i zasahující policista, kterému tehdy kolo zapůjčila.