Polští celníci kontrolují jednoho řidiče nedaleko mostu Svobody v Českém Těšíně. (4. července 2016) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Na hranice s Polskem se vrátily hlídky, připravte si pas či občanku

  • 4
Česko-polská hranice připomíná nedávné doby. Vrátily se hlídky a kontroly dokladů i automobilů. Podobnost však je jen částečná a dočasná: potrvá asi měsíc a prověření dokladů i zavazadel zůstává namátkové.

Hned za mostem Svobody, ale už na polské straně, stojí automobil celní stráže. Jeden z celníků sleduje automobily směřující z Českého Těšína do polské části dvojměstí. Automobil s majákem najednou vyrazí za jedním z vozů.

Celníci zkontrolují doklady posádky a požádají o prohlídku zavazadlového prostoru. Akce trvá zhruba dvě minuty. Skončila dobře a vůz může pokračovat.

Polsko od pondělí až do 2. srpna obnovilo pohraniční kontroly, a to kvůli trojici důležitých akcí, které by mohl někdo narušit. „Jde o summit NATO, Světové dny křesťanské mládeže a návštěvu papeže Františka,“ uvedla mluvčí Slezsko-malopolské pohraniční stráže Katarzyna Walczaková.

Doplnila, že se dvěma vojvodstvími pohybuje více než šest stovek pohraničníků a celníků. Lidé mířící do Polska musejí mít u sebe platný cestovní pas nebo občanský průkaz.

Cestující nesmí převážet zbraně nebo pyrotechniku

Nesmějí se převážet zbraně ani například pyrotechnika. Jinak cestujícím hrozí nevpuštění do země. Problémy čekají i v případě, že se někdo vydá přes jiný než schválený hraniční přechod nebo přejezd. Seznam 141 povolených míst zveřejnilo na svých internetových stránkách ministerstvo zahraničí.

Rizikové jsou také túry přes zelenou hranici v horách. Provinilec může zaplatit pokutu až 500 zlotých, tedy přibližně tři tisíce korun. „Zatím to vypadá, že kontroly jsou zaměřené zejména na motoristy, nikoliv na pěší,“ uvedla mluvčí Českého Těšína Dorota Havlíková.

Po zrušení hraničních přechodů v roce 2007 si na obou březích řeky Olše lidé zvykli procházet z jedné strany na druhou bez problémů a prostojů. Češi nejčastěji překračují hranici kvůli nákupům, Poláci zase míří za zábavou, sportovním vyžitím nebo do restaurací.

„Kdysi se na hranici stálo hodně dlouho a teď jsem měla trochu strach, jestli se zase nezdržím. Ale nakonec jsem nepotkala žádnou kontrolu,“ uvedla Kristyna Turoňová, která se vracela z polského Těšína.

V době konání akcí budou kontroly přísnější

Bez zdržení prošli přes českotěšínský most Svobody i Eva Gembická s Danielem Matouškem a dcerkou. „Do Polska si z Havířova vyrazíme několikrát ročně. Když jsou kontroly potřeba, tak nám to nevadí,“ řekla Gembická. Její partner dodal: „Hlídky jsou pochopitelné, protože zvláště návštěvu papeže by mohl někdo zneužít.“

Mnohem důkladnější kontroly jsou například na dálnicích ze směru od Bohumína a Chotěbuzi.

Lze ale očekávat, že hlídky budou důslednější hlavně v době konání rizikových akcí. Nejdříve - od 8. do 9. července - se koná ve Varšavě summit NATO, setkání křesťanské mládeže se pak koná od 25. do 31. července.

„Určitě bych chtěla všechny upozornit, že právě v době konání těchto akcí budou kontroly jistě mnohem častější,“ potvrdila českotěšínská mluvčí Havlíková.