Záchranáři zasahovali v Beskydech poté, co policisty na čtyřkolce zasáhl blesk.

Záchranáři zasahovali v Beskydech poté, co policisty na čtyřkolce zasáhl blesk. | foto: ZZS MSK

Policisty na čtyřkolce zasáhl blesk, jeden má rozsáhlé popáleniny

  • 52
Do policistů na čtyřkolce při službě v Beskydech uhodil blesk. Oba ztratili vědomí. Jeden záhy procitl a pustil se do záchrany svého kolegy. Přílet záchranářského vrtulníku komplikovala sílící bouřka.

Hlídku zasáhl blesk v neděli odpoledne při službě ve Starých Hamrech. Oba policisté upadli do bezvědomí, rozsah jejich zranění ale byl rozdílný.

Zatímco čtyřiatřicetiletý muž se záhy vzpamatoval, jeho o rok starší kolega zůstal v bezvědomí. „Patrně u něj došlo také k selhání krevního oběhu,“ uvedl krajský mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Lehčeji zraněný policista se okamžitě pustil do záchrany svého kolegy. S tím mu pomohl i jeden ze svědků události. „Tento muž také zavolal na tísňovou linku,“ uvedla policejní mluvčí Soňa Štětínská. 

Na místo zamířil vrtulník záchranářů. Přistání ale komplikovala bouřka, která navíc nabírala na síle. „Ošetření zraněného musela posádka vrtulníku zvládnout ve velmi krátkém čase. Bouřková aktivita v okolí totiž zesílila a v případě prodlevy hrozila nemožnost startu vrtulníku,“ vysvětlil Humpl.

Stav staršího z policistů zůstával vážný i po zásahu zdravotníků, měl rozsáhlé popáleniny. „Pacient byl v bezvědomí, ale s pravidelnou srdeční akcí. Zasahující lékař u něj při vyšetření zjistil popáleniny v oblasti trupu, nohou i rukou,“ dodal Humpl.

Leteckým záchranářům se podařilo vzlétnout a policistu transportovat do Fakultní nemocnice v Ostravě na urgentní příjem. Tam nyní bojuje o život. „Pacient je ve velmi vážném stavu,“ oznámila v pondělí dopoledne mluvčí Fakultní nemocnice v Ostravě Petra Petlachová.

Druhého ze zasažených mužů převezli lékaři sanitkou s lehčími zraněními do nemocnice ve Frýdku-Místku.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz