Z vraždy dívky a dědy policie obvinila učitele. Doma měl arzenál zbraní

  • 546
Policie obvinila z pondělní vraždy sedmnáctileté dívky a jejího čtyřiasedmdesátiletého dědečka v Raškovicích na Frýdecko-Místecku jednatřicetiletého učitele z Novojičínska. Těžce zranil i dívčinu babičku, ta bojuje o život. Obviněný měl doma další zbraně a tisíce nábojů.

"Pachateli hrozí vězení až dvacet let, případně výjimečný trest," uvedl krajský policejní šéf Tomáš Kužel.

Policie našla v domě raškovického vraha zhruba šest tisíc nábojů. (6. listopadu 2013)

Vrah měl u sebe jeden revolver a dvě pistole - Berettu 22 a Glock. Při následné domovní prohlídce v Petřvaldu na Novojičínsku našli policisté dalších šest zbraní a zhruba šest tisíc nábojů. Mezi nimi i například opakovací brokovnici.

"To není zrovna obvyklá zbraň pro civilní osobu," poznamenal Kužel, ale dodal, že všechny zbraně měl legálně. Dále měl v zásobě i upravený samopal vzor 58.

Muž přijel v pondělí před sedmnáctou hodinou do Raškovic sám, nepotvrdily se tak informace některých médií, že dorazil i se svou manželkou. "Ani se nechystáme obvinit jinou osobu," dodal policejní ředitel.

Vrah střílel v domě, bez zranění vyvázla jen matka

Na zahradě muž spatřil sedmnáctiletou Denisu, podle zatím nepotvrzených informací svou žačku z frýdecko-místecké střední školy, a začal po ní střílet. Dívka utekla dovnitř a muž chvíli střílel zvenku přes okna. Poté se také dostal do domu a začal likvidovat členy domácnosti.

Raškovická tragédie

Nejprve zastřelil čtyřiasedmdesátiletého muže, poté několikrát zasáhl i jednasedmdesátiletou ženu. Pak zastřelil i dívku. V domě byla i její šestačtyřicetiletá matka. "Ta byla incidentu přítomna a s mužem komunikovala," uvedl Kužel.

Přežila, ale akutně potřebovala psychologickou pomoc. Stejně tak i její manžel, který byl právě na přednášce o kompostérech v raškovickém pohostinství.

Policisté velmi záhy obdrželi několik volání o pomoc. Nejprve se na místo dostaly dvě hlídky z nedalekých Nošovic.

"Bohužel přijely těsně po střelbě. Dojezdové časy však byly zcela standardní," řekl policejní důstojník. Záhy dorazila z Frýdku-Místku i zásahová jednotka.

Pachatel je ve špatném psychickém stavu

Vrah utekl a byl dopaden asi po půlhodině zhruba kilometr od domu. U sebě měl ještě jednu zbraň a dva náboje. "Nekladl aktivní odpor," řekl Kužel.

Média už uvedla, že podezřelý byl dívčiným učitelem angličtiny. To však vyšetřovatelé dosud nepotvrdili. "Mohu jen zopakovat, že byl učitelem. Motivy a vztahy nebudeme uvádět, existuje několik verzí," zdůvodnil Kužel.

V úterý odpoledne při výslechu pachatel zkolaboval a musel přijet lékař. Podle vyjádření policie je jeho nedobrý zdravotní stav způsoben psychickými problémy. Nyní bude podán návrh na vazbu.