Část z věcí zajištěných při domovní prohlídce, policie nyní bude pátrat po...

Část z věcí zajištěných při domovní prohlídce, policie nyní bude pátrat po původu dalších objevených předmětů. | foto: Policie ČR

Policisté odhalili překupníka kradených věcí, za kola dával tisícovku

  • 5
Soud v Karviné poslal do vazby 29letého muže, který se živil přeprodáváním lupu od zlodějů. Při domovní prohlídce u něj policisté našli řadu věcí, které pocházejí z trestné činnosti, u mnoha dalších původ dohledávají. Vyšetřovatelé muže obvinili z podílnictví, za což mu hrozí vězení od půl roku do šesti let.

Policisté zatím mají za prokázané, že muž v březnu převzal elektrickou čtyřkolku, ačkoliv věděl, že je kradená.

„Přestože si musel být vědom, že čtyřkolka má vyšší hodnotu, vyplatil za ni jeden tisíc korun. O měsíc později od jiného kumpána převzal jízdní kolo v hodnotě přibližně šestnácti tisíc korun, za které vyplatil opět jeden tisíc korun,“ přiblížila karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Tisícikoruna byla překupníkova obvyklá sazba. Například v létě ale vykoupil elektrickou koloběžku i za dva a půl tisíce.

„Věci odkoupil od mužů s kriminální minulostí a věděl, že nežijí spořádaným životem, jsou nezaměstnaní a jsou osobami nedůvěryhodnými,“ vylíčila policejní mluvčí.

Při domovní prohlídce policisté našli několik desítek jízdních kol a velké množství součástek k nim. Kriminalisté nyní budou prověřovat jejich původ. Od jejich zjištění se bude odvíjet i výsledná celková škoda. Obviněný byl v minulosti už dvakrát soudně trestán.