(ilustrační foto)

(ilustrační foto) | foto: Radek Cihla, MAFRA

Policie chytila takřka při činu gang, který přepadal pumpy v Ostravě

  • 8
Mezi zaměstnanci čerpacích stanic v Ostravě rostl strach. Ozbrojení lupiči totiž od začátku roku přepadli asi tři nebo čtyři pumpy. Jejich řádění už ale skončilo.

Policisté dopadli členy gangu téměř při činu, a to v noci ze středy na čtvrtek na čerpací stanici Pap Oil v Plzeňské ulici v Ostravě-Jihu.

Velký noční zátah neušel pozornosti řidičů, kteří projížděli kolem. „Nevím, co se stalo, ale celá pumpa byla opáskovaná a stálo tam snad dvacet policejních aut,“ líčil MF DNES jeden z nich.

Policie: Zadrželi jsme 6 lidí

Mluvčí ostravských policistů Gabriela Holčáková uvedla, že zadrželi šest lidí podezřelých z trestné činnosti. Celý případ zatím komentovala jen velmi stručně. „Prověřujeme okolnosti zvlášť závažného zločinu loupeže. Protože probíhají úkony trestního řízení, nelze zatím zveřejnit další podrobnosti.“

Mezi provozovateli a zaměstnanci čerpacích stanic v Ostravě a okolí, ale i mezi lidmi z okruhu ochranných služeb či taxislužeb ve městě, hned začaly kolovat podrobné verze o trestné činnosti gangu.

„Jde o skupinu velmi mladých lidí ve věku od 18 do 23, maximálně 25 let, z nichž asi jen jeden má tmavší pleť,“ shodli se dva muži, kteří policii pomáhali s identifikací hledaných lidí podle fotografií.

„Už před Vánocemi začali přepadat večerky a trafiky na území Ostravy-Jihu a pak pokračovali přepadáním čerpacích stanic,“ líčí muži, kteří si nepřejí zveřejnit jména. Podle nich policie pátrala po členech gangu například na ubytovnách, v hernách či na diskotékách.

„Ten tmavší mladík chodil na diskotéku do Alexandrie. A taky mladík s bílou maskou, kterou používá hnutí Anonymous a kterou použili někteří lupiči v některých přepadených provozovnách,“ líčí muži s tím, že mladíci chtěli nejdřív jen peníze na zábavu a vánoční dárky, ale když jim prošly první loupeže...

Informace ze zákulisí potvrdili redakci MF DNES alespoň částečně také někteří čerpadláři a Lenka Svobodová, mluvčí společnosti Čepro, do jejíž sítě čerpacích stanic Euro Oil patří přepadená pumpa v Plzeňské ulici v Nové Bělé. Z té si ozbrojení lupiči odnesli několik tisíc korun před týdnem – v sobotu 16. ledna.

Vstoupil mladík s pistolí a chtěl peníze, pak přišel muž v masce

„Nejdříve vstoupil dovnitř mladík tmavší pleti, namířil na obsluhu pistoli a žádal peníze. Po něm vešel další muž, který měl na obličeji bílou masku. Venku se pohyboval třetí muž. Obsluha neví, jestli na ni pachatel mířil funkční zbraní, nebo to byla maketa, peníze proto raději vydala,“ říká Lenka Svobodová.

Podotkla, že firma i nájemci stále zvyšují zabezpečení pump. K dopadení pachatelů přispěly i záznamy z kamer. „Police nás neupozornila, že se ve městě něco děje, ale varovali se sami čerpadláři,“ dodala.

Jiní čerpadláři naopak tvrdí, že je policie varovala a někde posílila hlídky, takže i díky tomu nakonec gang dopadla relativně brzy.

Pumpy a večerky nesouvisejí?

Policistka Gabriela Holčáková odmítá cokoli z toho komentovat. Potvrdila jen, že vyšetřují několik prosincových loupeží ve večerkách či trafikách a několik lednových loupeží na pumpách. „Jde vždy o jednotky případů, do deseti. V současnosti ale nemáme žádné informace o tom, že by loupeže ve večerkách souvisely s loupežemi na čerpacích stanicích,“ upozornila mluvčí.

Pokud tedy policie nezjistí opak, je jisté, že zadržela lidi, kteří loupili na pumpách, ale ne pachatele, kteří si chodili pro peníze do večerek či trafik například s paralyzérem.

Gang zadržený na pumpě zřejmě skončí ve vazbě. „Víme o tom případu a čekáme, že každou chvíli dostaneme od policie návrh na uvalení vazby. Ale ještě nepřišel,“ řekl v pátek odpoledne mluvčí Okresního soudu v Ostravě Lukáš Delong.