Na Lesní slavnosti Lapků z Drakova nebude ani letos chybět zástupce vodní říše.

Na Lesní slavnosti Lapků z Drakova nebude ani letos chybět zástupce vodní říše. | foto: Archiv Spolku Přátelé Vrbenska

Pojďte za lapky do Drakova. Dvě strany Jeseníků spojí Lesní slavnost

  • 1
A je to tady zase. Půvabné údolí Černé Opavy mezi Vrbnem pod Pradědem a Rejvízem v sobotu a neděli zaplní řezbáři, kováři, muzikanti, šermíři, ale třeba i vodníci a středověcí loupežníci. Představí se v Lesní slavnosti Lapků z Drakova, již už podeváté organizuje Spolek Přátelé Vrbenska a Lesy ČR.

A vůbec nevadí, že území, kde se program Lesní slavnosti Lapků z Drakova koná, spadá pod dva kraje: Olomoucký a Moravskoslezský.

"Jsme rádi, že se nám daří oba kraje propojovat. A to jak územně, tak podporou vedení obou krajských úřadů, ale třeba i lesních správ," říká šéf Spolku Přátelé Vrbenska Karel Michalus.

Mezi hlavní lákadla akce, která třeba loni přitáhla přes deset tisíc lidí, hlavně rodin s dětmi, bude patřit razítková hra.

"Účastníci budou sbírat razítka na devíti zastaveních do speciální vandrovní knížky," vysvětluje Karel Michalus a zve třeba i na nedělní soutěž Drakovský plaváček či na experimentální tavbu železa.

Tou už tradičně organizátoři připomínají jednu z kapitol zdejší oblasti, jíž před staletími vedla významná obchodní cesta a kde se také v pecích, z nichž jedna zde stále stojí, tavilo železo.

"Letos chceme utavit také rudu, na kterou jsme sami narazili v jednom z odvalů u místních štol," prozrazuje Karel Michalus.

Pokud se do Drakova vydáte, můžete autem, ale třeba i na kole. Letos poprvé vám tu uzamčený bicykl za deset korun i pohlídají.

Drakov, který bude středobodem víkendové Lesní slavnosti.

Drakov, který bude středobodem víkendové Lesní slavnosti.