Vizualizace yoga pointu, které se mají do léta objevit na pěti místech Moravskoslezského kraje. | foto: Krajský úřad Moravskoslezského kraje

Na Olešnou a Slezskou Hartu budou návštěvníky lákat plovoucí sauny

  • 6
Moravskoslezský krajský úřad chystá dva neobvyklé projekty – plovoucí sauny a takzvané yoga pointy – které mají doplnit možnosti cestovního ruchu v regionu. Sauny na vodní hladině se podle náměstka hejtmana Jana Krkošky ještě letos objeví na přehradách Slezská Harta na Bruntálsku a Olešná ve Frýdku-Místku.

„Jde o dřevěné stavby umístěné na vodě. Je tam samozřejmě oheň a princip saunování je v tom, že z budky pro saunování se rovnou skáče do přehrady,“ popsal Krkoška princip nové atrakce.

Jedna sauna přijde kraj na 200 tisíc korun, jejich využití bude zpoplatněno. Naopak zcela zdarma dostanou lidé k dispozici yoga pointy, což jsou dřevěné přístřešky vhodné pro cvičení jógy.

„Konstrukce s průsvitnou pergolou a s výhledem do kraje respektují přírodní zákony a budou vybudované v souladu s pravidly pro cvičení jógy,“ nastínil Krkoška. Zájemci budou mít k dispozici i informační tabule s pravidly využití a instruktáží vhodných cviků.

Yoga pointy se mají objevit už na jaře, nejpozději v létě, a to v Ostravě, v areálu přehrady Olešná, v beskydských Trojanovicích, v karvinských Lázních Darkov a na Malé Morávce na Bruntálsku.

„Náš návrh na yoga pointy se snaží reflektovat stabilitu, lehkost a jednoduchost,“ popsal architekt Václav Kocián.

Dodal, že cílem bylo navrhnout drobný objekt, který se jako prefabrikát bude osazovat na různých místech. „Ať už to je v městském prostředí, v rekreačních oblastech, či v úplně volné krajině,“ vyjmenoval architekt.

Sauny i yoga pointy by se mohly dále šířit

Pět konstrukcí má stát celkem půl milionu korun. „Starat se o ně budou vlastníci pozemků, a to po dohodě s krajem. Věřím, že yoga pointy nabídnou prostor nejen pro cvičení, ale i pro odpočinek od stresu,“ přeje si náměstek hejtmana Krkoška. Dodal, že v ideálním případě se jak plovoucí sauny, tak i yoga pointy v následujících letech rozšíří do dalších míst v regionu.

Provozovatelku jednoho z ostravských studií pro cvičení jógy Jarmilu Voženílkovou takové krajské novinky potěšily. „Jsem určitě pro, vítám každou aktivitu, která vzbuzuje zájem a další motivaci cvičit jógu,“ vysvětlila své nadšení zkušená lektorka.

O plovoucích saunách však Voženílková zatím neslyšela. „Ale vypadá to na skvělý nápad, může to být další poznání a vědomé vnímání těla i duše,“ domnívá se.

Bývalý náměstek hejtmana a v současnosti krajský opoziční zastupitel Josef Babka tyto neobvyklé projekty předem nezatracuje.

„Jakýkoliv dobrý nápad je vítán, když napomůže prezentaci kraje v oblasti cestovního ruchu,“ konstatoval. Hned však upozornil: „Ale z veřejných peněz je zapotřebí vždy porovnávat skutečnost ceny s výkonem. A z těchto pohledů to nakonec budeme posuzovat.“