Petr Rohel přiznává, že mrtvolu známého zahrabal do kompostu, jeho zavraždění však odmítá. (29. července 2013) | foto: Josef Gabzdyl, iDNES.cz

Muž přiznal, že mrtvolu zahrabal do kompostu. Ale nevraždil jsem, říká

  • 1
Dostal jsem strach a tělo známého jsem do kompostu opravdu zahrabal, s vraždou však nemám nic společného. Tak se před Krajským soudem v Ostravě hájí Petr Rohel, který podle obžaloby loni v listopadu na Novojičínsku brutálně zavraždil náhodného známého.

Třiapadesátiletý Jan Hanzlík loni prožíval těžké období. S manželkou a dvěma dětmi se sice po koupi rodinného domku přestěhoval z Ostravy do Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku, ale rodina se rozpadla.

"Byl to naprosto pohodový chlap. Rozvod ho sice trochu změnil, ale byl to náš nejlepší kamarád. To, co se stalo, nás naprosto šokovalo," povzdychli si před pondělním zahájením soudního přelíčení Aleš Lhotský s Václavem Černým.

Aleš Lhotský (vlevo) a Václav Černý jsou vraždou jejich kamaráda zcela šokováni. (29. července 2013)

Když Hanzlík žil v Ostravě, často se scházeli. Poté, co se odstěhoval asi padesát kilometrů daleko, kontakty ochably. "Ale on kontakt s lidmi potřeboval, navíc byl velmi důvěřivý," shodli se. 

Životní krizi nakonec chtěl řešit odjezdem do ciziny, doma měl zhruba devět set eur, tedy přibližně 23 tisíc korun.

Zřejmě se svěřil i padesátiletému Petr Rohelovi, se kterým navázal náhodný kontakt. "Párkrát jsme se navštívili, svěřil se, jak se mu nyní těžce žije," připustil Rohel.

Rohel s Hanzlíkovým autem havaroval

Podle obžaloby však potíží známého krutě zneužil. Nechal se loni 7. listopadu pozvat k Hanzlíkovi do domu, kde ho v obývacím pokoji nezjištěným předmětem nejméně sedmnáctkrát uhodil do hlavy a nejméně dvakrát něčím bodl do krku.

Justiční stráž přivádí Petra Rohela, obžalovaného z vraždy, do jednací síně.

Hanzlík na místě zemřel. Jak uvedla žalobkyně, mrtvolu pak Rohel odtáhl ke kompostu na zahradě, kde ho zahrabal. Dům pak vykradl, vzal například rodinné šperky nebo jízdní kola, to vše naložil do Hanzlíkova auta Subaru a odjel. Po šesti dnech pak s ním havaroval.

Rohelova verze byla značně odlišná. S Hanzlíkem se prý domluvil, že mu půjčí auto. Když se po několika dnech ke známému stavil, nikdo neotevíral.

Obžalovaný se prý bál, že bude mezi podezřelými

Protože však byly dveře odemčeny, vešel dovnitř. "Našel jsem ho v kaluži krve. Nedýchal, chtěl jsem ho zvednout, ale spadl mi. Byl to šok, ještě jsem se s tím nikdy nesetkal," popisoval Rohel.

Brzy si také uvědomil, že jistě bude mezi podezřelými, protože teprve před čtyřmi roky si odpykal osmiletý trest. Údajně zpanikařil, nožem obřezal koberec, na kterém tělo leželo, a dotáhl ho ke kompostu. "Tam jsem ho zahrabal hlínou a krev v obýváku umyl," vylíčil a jednoznačně odmítl, že by na vraždě muže měl jakýkoliv podíl.

Stejně tak tvrdil, že uvnitř nic nevzal, užíval jen půjčený automobil. Na soudcovu námitku, že Rohel přeci nemá řidičák, obžalovaný odvětil: "Vždyť i bez řidičáku může člověk umět jezdit autem."

Soud ještě vyslechne znalce, případně další svědky, rozsudek by mohl padnout ještě tento týden.