Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pavel přijel na návštěvu Moravskoslezského kraje, dostal motorkářské hodinky

  8:37aktualizováno  20:42
Jedním z hlavních problémů Moravskoslezského kraje je podle prezidenta Petra Pavla odliv mladých lidí. Zmínil to při návštěvě kraje, kam přijel na dva dny. V Ostravě jej krátce před polednem přivítal hejtman Ivo Vondrák, od kterého dostal darem mimo jiné motorkářské hodinky. Prezident se dnes také sešel se studenty, na programu měl besedu s občany i setkání s ostravským primátorem Tomášem Macurou.

Moravskoslezský kraj je prvním regionem, kam se Petr Pavel vydal po své inauguraci. Cestu na severní Moravu a do Slezska zahájil na moravskoslezském krajském úřadě, kde jej i jeho manželku Evu Pavlovou přivítal hejtman Ivo Vondrák.

Prezident Pavel návštěvu Tchaj-wanu neplánuje, aby neohrozil vztahy s Čínou

Při příjezdu na prezidenta starší muž před krajským úřadem několikrát volal: „Hanba mu!“ Okamžitě ho však obestoupili členové prezidentovy ochranky a skandování mu znemožnili. Na hejtmanství hlavu státu přivítali zaměstnanci potleskem.

Hejtman si pro prezidenta připravil několik dárků vyrobených v Moravskoslezském kraji. Petr Pavel od něj dostal motorkářské dřevěné hodinky a karafu ze sklárny ve Vrbně pod Pradědem, on i jeho manželka Eva pak trička s potiskem s moravskoslezským nářečím a první dáma také oba díly románu Šikmý kostel. Pavlovi se podepsali do pamětní knihy kraje.

Oběd, na kterém se podávala kulajda, telecí ragú a tvarohový dezert s jahodami, strávil prezidentský pár s vedením kraje, s předsedy klubů krajského zastupitelstva a s primátory Ostravy, Karviné, Frýdku-Místku, Opavy a Třince.

„Prezidentovi chceme ukázat kraj nejen z pohledu, jaký tady máme v současnosti, ale i to, jaký region chceme mít. Transformace ekonomiky kraje a přechod k inovativním technologiím jsou klíčové pro rozvoj regionů označovaných jako strukturálně postižené,“ nastínil hejtman Vondrák.

Prezident vývoj v kraji ocenil. „Z hlediska transformace od těžkého průmyslu si Moravskoslezský kraj vede nadmíru dobře. V řadě případů může být inspirativní i pro kraje, které strukturálně postiženými nenazýváme,“ uvedl Petr Pavel. Ocenil nadšení a pozitivní přístup, aktivní hledání inovativních řešení a prosazování projektů i přes případné těžkosti.

Inaugurace prezidenta republiky

Sledovat další díly na iDNES.tv

Neopomněl ale ani přetrvávající odliv především mladých lidí. „Který vlastně nekoresponduje s tím, jak se vyvíjí ostatní parametry kvality života tady v regionu. A naznačuje, že může jít ve větší míře o setrvačnost nebo nějaké představy, že jinde je to výrazně lepší, přitom zrovna Moravskoslezský kraj nabízí řadu příležitostí především pro mladé lidi, aby tady našli uplatnění,“ poznamenal.

Na občany se nedostalo

Krátce po druhé hodině odpoledne Pavel přijel na besedu se studenty Gymnázia Petra Bezruče ve Frýdku-Místku. Ti prezidentský pár přivítali potleskem. „Pane prezidente, podpis,“ žádali novou hlavu státu lidé čekající desítky minut v chladném počasí před školou. Pavel jim jen pokynul a odešel do třídy za studenty.

„Chtěl jsem mu potřást rukou, v létě jsem s ním byl na Lysé hoře. A doufal jsem, že mu budu moct popřát ke zvolení. Tak třeba jindy,“ povzdychl si senior v klobouku, který ke škole dorazil o berlích.

Později odpoledne Pavel diskutoval o zahraničních ekonomických aktivitách České republiky. Ačkoliv po svém zvolení telefonoval s prezidentkou Tchaj-wanu, nyní oznámil, že návštěvu Tchaj-wanu neplánuje. A to z toho důvodu, že je podle něj zbytečné ohrozit obchodní vztahy s Čínou a zájmy českých firem.

Pavlův stodenní plán: scházet se s Fialou i Babišem, vybrat tři ústavní soudce

V rámci své návštěvy Pavel zamířil do továrny Hyundai v Nošovicích, zavítal také na prohlídku nově otevřeného kampusu Ostravské univerzity na Černé louce v Ostravě, kde dostal darem sportovní soupravu Ostravské univerzity a Eva Pavlová šaty. Studentka Klára Vincorová darovala prezidentovi obraz, sopranistka Veronika Rovná mu pak zapěla árii.

„Jeden z hlavních problémů tohoto kraje je vzdělávání. Je to důležitý faktor, jak udržet mladé lidi v regionu. Jsem rád, že jsem se mohl podívat do tohoto nového kampusu, prohlédnout si nové fakulty sportu a umění,“ řekl Pavel, který na Ostravskou univerzitu zavítal jako vůbec první český prezident. „Vítám krok ministra školství, který rozhodl o dodatečných financích na kompenzaci problému,“ zhodnotil Pavel změnu ohledně platů vysokoškolských pedagogů.

Jak uvedl, nevybírá si elitní gymnázia nebo školy, kde má podporovatele. „Na gymnázium ve Frýdku-Místku jsem jel na doporučení hejtmana," řekl prezident na dotaz, proč pro svou návštěvu nezvolil například střední odborné učiliště.

„Prostor pro besedu s občany tady je. A zároveň neplatí, že by na ně chodili jen moji příznivci. Myslím si, že právě tady se může objevit spousta lidí s odlišnými názory. Nebráním se jim,“ reagoval Pavel na to, proč si v rámci svého programu nevyčleňuje více prostoru na setkání s občany z regionu.

Pavel se setkal s primátorem

První den cesty zakončil prezident debatou s občany v hojně zaplněné Multifunkční aule GONG v areálu někdejších železárenských Dolních Vítkovic. Jeho manželka navštívila Domov pro seniory Kamenec v Ostravě.

Večer se na ostravském magistrátu Pavel setkal také s ostravským primátorem Macurou. Právě on spolu s hejtmanem Vondrákem Pavla podpořili v prezidentské volbě proti jejich stranickému šéfovi Andreji Babišovi (ANO), za což si vysloužili kritiku od tehdejších spolustraníků. Hnutí ANO nakonec opustili a oba čelí tlaku, aby odešli i z čela kraje, respektive města.

Ve středu Pavel sfárá na Karvinsku do dolu Darkov, setká se také se zaměstnanci dolu. Později bude jednat s primátorem Karviné Janem Wolfem (ČSSD).

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

Najednou takřka čisto. Odborníci prověří souvislost s útlumem huti Liberty

21. dubna 2024  6:57

Okolo ostravské huti Liberty se zlepšila kvalita ovzduší. Odborníci předpokládají, že to souvisí s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ploty, vytrhané podlahy i hádky. Boj mezi firmami z Vítkovic se vyostřil

19. dubna 2024  16:06

Jako prokleté musí připadat dlouholetým zaměstnancům někdejšího vítkovického závodu 6 tamní haly...

Extra tramvaj i speciální kamery. Ostrava se chystá na hokejový šampionát

25. dubna 2024  16:32

Přípravy na mistrovství světa hokejistů, které se uskuteční v Praze a Ostravě od 10. do 26. května,...

Ostrava přivítá beachvolejbalisty. Na vítěze turnaje čeká unikátní trofej

25. dubna 2024  15:12

Dolní Vítkovice, někdejší průmyslový areál v Ostravě, bude od 5. do 9. června posedmé hostit...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  13:27

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Změny v extralize: Abdul se stal posilou Vítkovic, Klouček se vrací do Budějovic

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

Extraligové Vítkovice pro nadcházející sezonu posílil útočník Jindřich Abdul, který v posledních...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...