Pamětník Petr Beck se jako první obyvatel Bruntálu dočkal státního vyznamenání. Převzal jej na Pražském hradě 28. října z rukou prezidenta republiky Miloše Zemana. (10. 11. 2017) | foto: Jan Smekal, MF DNES

Nová bruntálská ulice ponese odkaz válečného veterána Petra Becka

  • 0
Jméno bruntálského rodáka a veterána druhé světové války Petra Becka, který přežil Terezín, Osvětim i pochod smrti a domů se vrátil v řadách Rudé armády, ponese v Bruntále nová ulice. Vznikla v části bývalého areálu nemocnice, kde se někdejší nemocniční budovy promění v bytové domy.

„Vysloužilé objekty interního oddělení koupil do města soukromý vlastník, který je chce stavebně upravit na bytové domy. Areál byl dosud veden jako součást ulice Nádražní. Do objektů se ale vstupuje z vnitřní strany areálu, kudy vede účelová komunikace,“ popsal mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek.

O zřízení samostatné ulice požádal vlastník budov, její pojmenování po Petru Beckovi navrhli bruntálští radní. Petr Beck pocházel z rodiny lékaře a žil nedaleko. Byl čestným občanem města i prezidentem oceněný nositel řádu Tomáše Garrigua Masaryka. Zemřel loni.

„Je to po udělení čestného občanství nejlepší způsob, jak projevit úctu a respekt k tomuto člověku,“ komentoval starosta Bruntálu Petr Rys.

Petr Beck se narodil v roce 1927 jako starší ze dvou bratrů do rodiny hornobenešovského a později bruntálského lékaře Artura Becka. Jeho matka byla židovka z podnikatelské rodiny Oppenheimů.

V roce 1942 rodina musela do Terezína, o dva roky později do Osvětimi. Matku a bratra poslali nacisté hned po příjezdu do plynu. Petr Beck přežil i pochod smrti v roce 1945, u Katovic se jej ujali sovětští vojáci.

O svých osudech desetiletí nemluvil, až po roce 2000 vypjatou dobu přibližoval na besedách bruntálským školákům.

V Bruntálu jde o třetí novou ulici za posledních pět let. Naposledy zastupitelé nově pojmenovali ulici Dubovou v budovaném areálu rodinných domků. Ta navazuje na Bukovou, vzniklou usnesením zastupitelů z listopadu 2016. I s ulicí Petra Becka má Bruntál nyní 142 ulic.

Ulice Petra Becka v Bruntále vede kolem někdejších nemocničních objektů.

Ulice Petra Becka v Bruntále vede kolem někdejších nemocničních objektů.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz