Část zahrady pěstitele, kterému zloděj ukradl přes dvacet bonsají a čarověníků.

Část zahrady pěstitele, kterému zloděj ukradl přes dvacet bonsají a čarověníků. | foto: Policie ČR

Pěstitel z Šenova přišel o bonsaje, které opečovával přes dvacet let

  • 82
O bonsaje, čarověníky i zahradní takzvanou japonskou lampu přišel nedávno pěstitel z Šenova u Ostravy, který se o exotické rostliny staral přes dvacet let. Do jeho zahrady totiž vnikl zloděj a ukradl přes dvacet rostlin. Pěstiteli tak způsobil škodu přesahující 120 tisíc korun.

K případu došlo v Klidné ulici v Šenově v úterý 17. listopadu večer nebo v noci. Ostravští policisté pátrají po zatím neznámém pachateli či pachatelích, kteří poškodili oplocení domu a přes otvor v oplocení následně vnikli do zahrady.

„Odnesli víc než dvacet kusů bonsají či čarověníků. Různé variety druhu Picea Abies, variety Abies Koreana, Picea Pungens, Pinus Mugo a mnohé další,“ uvedla ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

„Některé rostliny byly umístěny v květináči, další v bonsajové misce. Jiné pachatel vyjmul i se zemním balem,“ dodala s tím, že pěstitel přišel také o tzv. japonskou lampu z pískovce, která měří přibližně 80 centimetrů a byla porostlá mechem.

„Některé bonsaje přitom vážily i přes padesát kilo. Poškozený rostliny pěstoval víc než dvacet let. Nebyly určené k prodeji.“

Policisté žádají případné svědky, aby jakékoli informace k prověřované věci sdělili na lince 158. „Rostliny mohou být nabídnuty k prodeji. Svědci také mohli zaregistrovat samotné odcizení,“ řekla Holčáková.

Policisté v této věci zahájili úkony trestního řízení pro přečin krádeže a porušování domovní svobody. Pachateli tak hrozí trest odnětí svobody až na pět let.