Třináctiletý kříženec německého ovčáka byl podvyživený, s rozšířeným nádorem,...

Třináctiletý kříženec německého ovčáka byl podvyživený, s rozšířeným nádorem, celkově silně zanedbaný. Umíral hladem a žízní. | foto: Moravskoslezský spolek na ochranu zvířat

Majitelé zanedbali péči o psa s nádorem v tlamě, umíral hladem a žízní

  • 120
Šokující zanedbání péče o psa vyšetřují policisté na Novojičínsku. Ačkoliv se o případu dozvěděli ochránci zvířat a snažili se nemocného a na kost vyhublého třináctiletého křížence německého ovčáka zachránit, bylo už pozdě.

„Mohu potvrdit, že okolnosti případu prověřujeme. Za přečin týrání zvířat hrozí trest odnětí svobody až na dva roky, v případě úmrtí zvířete až na tři roky,“ uvedla policejní mluvčí Karolína Bělunková.

Fotografie zuboženého psa se na sociální síti objevila minulý týden, zveřejnil je někdo z obce. Snímku si všimla ochranářka z Čech, která o případu informovala ostravský spolek.

Když se o silně zanedbaném zvířeti dozvěděla předsedkyně Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat Barbora Tocauerová, hned na druhý den se do obce nedaleko Studénky rozjela a majitele psa vypátrala. Zvonila a bouchala na dveře.

„Nakonec otevřela mladší žena. Požádala jsem ji, aby mi psa ukázala a jestli s ním mohu k veterináři. Přikývla,“ líčila Tocauerová.

Když psa spatřila, hrůzou si zakryla ústa. „Řekla jsem jí, že pro psa to k veterináři bude nejspíše konečná cesta. Rozplakala se, brekem skoro ani nemohla mluvit,“ popisuje ochránkyně zvířat.

Podle vysvětlení spolumajitelky byli s nemocným psem u veterináře, který jim prý řekl, že nádor není operovatelný. Radši než pro smrtící injekci se však rozhodli nechat psa dožít.

„Ale za jakých podmínek? Žena mi ukazovala nějaký kastrůlek, ale tam byla rozmajdaná šlichta. Když jsem se ptala, jestli jsou důvodem peníze, tak přikývla. Ale nezdálo se mi, že by šlo o úplně sociálně slabou rodinu,“ řekla Tocauerová.

Nenechte to zajít tak daleko, žádá ochránkyně zvířat

Přece jen doufala, že díky veterinární operaci se psa podaří zachránit. Alespoň na nějakou dobu. „Jenže veterinář řekl, že nádor je už velmi rozšířený. Pořád mě bolí, jak mi Mikeš, tak se pes jmenoval, dával hlavu do dlaní,“ vzpomíná.

Když pes v ambulanci uviděl misku s vodou, okamžitě začal pít. Tedy chtěl. „Z tlamy mu tekla jen krev s hnisem, vody neubývalo. Nádor mu totiž už tak prorostl, že nebyl schopen pít. Umíral žízní, neměl šanci,“ líčí žena.

Upozorňuje všechny lidi, komu by opravdu chyběly peníze na léčbu vážně nemocného zvířete, aby v žádném případě nenechali problém zajít tak daleko. „Obraťte se na nejbližšího veterináře, případně se ozvěte nám nebo podobné organizaci v okolí. Tohle byl nejstrašnější případ za poslední roky,“ povzdychla si.