ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Leila Hamdanovápro iDNES.cz

Policie hledá třináctiletého, který pobodal ženu a znovu utekl z „děcáku“

  • 139
Kriminalisté hledají kvůli násilným činům chlapce, kterému v květnu bude teprve 14 let. „Minulý týden ve středu přepadl ženu v Ostravě-Mariánských Horách a přitom ji pobodal, uvedla ostravská policejní mluvčí Eva Michalíková.

I když chlapce po posledním přepadení vyšetřovatelé zadrželi, mohli jej jen vrátit do dětského domova v Těrlicku. Odtud v pátek už poněkolikáté utekl.  

Podle policejní mluvčí navíc nešlo o jeho první střet se zákonem.

Podobně útočil již několikrát. „Při posledním přepadení ženy vytáhl nůž. Zranění ženy nebylo vážné, byla jednorázově ošetřena,“ dodala policejní mluvčí.

V ústavu pro něj není místo

Lidé, kteří by chlapce spatřili, mají volat na linku 158. „Stačí, když lidé případně oznámí místo pohybu policistům, ti už pak zakročí sami,“ vysvětlila Michalíková.

Za zločiny nemůže být třináctiletý chlapec zatím potrestán.„Obecně lze říct, že dítě mladší 15 let není trestně odpovědné,“ popsal situaci v TV Polar soudce Okresního soudu Ostrava Dalibor Zecha.

Mladistvý pachatel může být v podobných případech umístěn do zařízení s přísnějším dozorem.

„Důvod, proč se zatím nepodařilo 13letého lupiče izolovat v přísnějším ústavu je jednoduchý, v naší zemi jsou pouze dva a v ani jednom není volná postel,“ vysvětlil Tomáš Kořistka, reportér TV Polar.