Tygří chasníci jsou pryč, rodiče se hned čile snaží o další potomky

  • 9
Tygří koloběh se v ostravské zoologické zahradě nezastavuje. Sotva mladí samci chráněných tygrů ussurijských odcestovali do zoo v Litvě a v Anglii, jejich matka s otcem se opět začali pářit. Nesmějí váhat, protože tygřice má říji jen jednou ročně a trvá velmi krátce.

Stejná dvojice, tedy samice Maja a samec Tharo, měla naposledy potomky předloni v červnu, kdy se tygřici narodili tři samci Elton, Eda a Elvis. Bohužel po několika týdnech se Elvis zadávil velkým kusem masa, ale zbývající dvě mláďata dospěla v tygří mládence. Proto v lednu Eda odjel rozmnožovat chov do litevského Kaunasu a Elton zamířil do anglického Woburn Safari Parku.

Bylo to právě včas, protože jejich matka Maja přicházela do říje, chovatelé plánovali její spáření s Tharem a pohlavně dospělí mladí tygři by už byli velkým problémem.

Tygřice Maja (na snímku blíže) se samcem Tharem se pilně snaží o rozšíření

Samice tygra ussurijského mívá krátkou říji jednou ročně, Maja vždy v únoru.

Nejprve seznamka, pak připuštění

"V přírodě se samec se samicí potkávají většinou jen na krátký čas v období říje samice. I v zoologických zahradách se zpravidla tygři chovají v oddělených výbězích a spojují se pouze, když je samice v říji. Samotnému spojení zpravidla předchází seznamovací fáze přes bariéru, kde se obě zvířata mohou vidět a cítit," přiblížila chov mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

U Maji se začala říje projevovat už koncem minulého týdne, takže mezi jejím prostorem a výběhem Thara pracovníci zoo nahradili pevné dveře za mřížové, aby se tygři mohli kontaktovat. "Oba se u mříže velmi často zdržovali a zdravili se frkáním. Maja si před Tharem také lehala na zem a válela se, což je pro říjnou samici typické chování," řekla Kalousková. 

V pondělí říje zesílila natolik, že byla otevřena i seznamovací mříž a jak dokládá videozáznam, šelmy se začaly pářit takřka okamžitě.

V přírodě žijí jen stovky kusů tygra ussurijského

Maja s Tharem spolu zůstanou několik dnů až týdnů. "První dny po spojení se tygři intenzivně několikrát denně páří. Pakliže se mezi nimi objeví náznaky agresivity, budou od sebe opět odděleni," dodala Kalousková.

Tygr ussurijský je ohrožený poddruh tygra. Počet volně žijících se odhaduje na pouhých 350 až 400 kusů. Vyskytují se zejména na ruském Dálném východě, několik jedinců občas přechází do severní Číny.

V evropských zoologických zahradách řídí chov koordinátor, který mimo jiné rozhoduje také o přesunech zvířat ke geneticky vhodným partnerům.