Budoucí podoba památníku obětem střelby v poliklinice Fakultní nemocnice v...

Budoucí podoba památníku obětem střelby v poliklinice Fakultní nemocnice v Ostravě na vizualizaci. | foto: Vizualizace MMO

Památník věnovaný obětem střelby v ostravské nemocnici evokuje černou díru

  • 15
Město zvolilo podobu památníku, který bude věnován obětem prosincové střelby ve Fakultní nemocnici v Ostravě. Dílo výtvarníka Lukáš Dvorského evokuje černou díru. Pietní místo bude odhaleno k prvnímu výročí tragické události.

Památník připomene tragickou událost, při které na konci loňského roku zastřelil psychicky narušený muž na poliklinice Fakultní nemocnice Ostrava sedm lidí. Pachatel z nemocnice utekl a odjel do Děhylova na Opavsku, kde se zastřelil. 

Porota volila z šesti návrhů podoby památníku.

„Hodnocena byla nejen výtvarná stránka a citlivý přístup k události, ale také finanční a technická náročnost provedení a údržby. U návrhu Lukáše Dvorského jsme ocenili, že je přímočarý a nenásilnou formou vystihuje tragiku události,“ uvedl ředitel městského ateliéru MAPPA a člen poroty Ondřej Vysloužil.

Podle hodnotitelů je dílo navíc v dialogu se stávající sochou Vladislava Gajdy, která na místě stojí. „Ta představuje slunce, zatímco památník evokuje černou díru, tedy ‚mrtvé slunce‘,“ zmínila náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová. 

Zástupci města návrh poroty přijali, v příštích týdnech ještě s autorem projednají dopracování detailů památníku. „Například olemování včetně nápisů a umístění, čímž může být zdůrazněn celkový účinek pietního místa,“ dodala Bajgarová.

Projekt na vznik pietního místa s památníkem ve veřejném prostoru u Fakultní nemocnice Ostrava iniciovalo město Ostrava a nemocnice, soutěž organizoval městský ateliér MAPPA, podílela se na ní také Ostravská univerzita.

„Částka na jeho realizaci nepřesáhne 1,8 milionu korun. Příspěvek na realizaci díla poskytne město Ostrava, Fakultní nemocnice Ostrava a Moravskoslezský kraj,“ informovala mluvčí města Andrea Vojkovská.

Památník bude dokončen do 30. listopadu, aby mohl být odhalen k prvnímu výročí tragické události, které připadá na 10. prosince.