Sáčky, ve kterých se nacházely dávky zrádné drogy. | foto: PČR

Na nebezpečnou drogu doplatilo možná až 21 lidí, počet může ještě stoupat

  • 12
Kvůli sérii otrav syntetickým kanabinoidem zasahovali záchranáři v Moravskoslezském kraji u další pacientky. Celkem může být postižených až dvě desítky. Policie uvádí 19 lidí, podle záchranářů jevilo příznaky intoxikace 16 pacientů, u dalších pěti není jisté, zda se přiotrávili syntetickým kanabinoidem, nebo jinou drogou.

„V podvečer 12. září nás volali k pětatřicetileté ženě v Ostravě, která po požití látky trpěla křečemi a dezorientací. Po ošetření ji záchranka odvezla do nemocnice,“ sdělil mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. 

Zdravotnická záchranná služba zpětně prověřila záznamy dříve řešených událostí od 5. září. 

„Zjistili jsme, že kromě šesti intoxikovaných pacientů v době od pondělního dopoledne do středečního večera jsme zasahovali u patnácti dalších pacientů pod vlivem nealkoholových drog. U desítky lidí jejich zdravotní postižení pravděpodobně souviselo s aktuální sérií intoxikací syntetickým kanabinoidem. Pacienti trpěli převážně křečemi, dezorientací, poruchami vědomí, neklidem,“ sdělil Humpl.

Všechny případy, s výjimkou jednoho v Hlučíně, se odehrály na území města Ostravy. Jeden muž zemřel

Policisté před nebezpečnou drogou, která dokáže zabíjet, varují. „Připojujeme se k policistům. Zdravotní následky po požití syntetických kanabinoidů mohou být velmi vážné. Při neuváženém požití, kombinaci této látky s jinými drogami nebo alkoholem, může dojít i ke smrti postiženého,“ konstatoval Humpl.

Policie už stíhá šest lidí. Obvinila je z držení a nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Nově šestatřicetiletého muže, který je rovněž obviněn z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. 

Hrozí mu trest od deseti do 18 let, zatímco pěti dříve obviněným ve věku 17 až 41 let jen pětiletý trest. „Důvodem je to, že jeho obvinění souvisí s případem bezdomovce, který po požití drogy zemřel,“ řekl vedoucí vyšetřování a náměstek ředitele pro službu kriminální policie Radim Wita.

Dodal, že v případě šestého obviněného bude policie navrhovat vazbu. Zbývajících pět obviněných je stíháno na svobodě. Lidí přiotrávených nebezpečným syntetickým kanabinoidem, který se šíří hlavně v Ostravě, přibývá. Už je jich jedenadvacet. Policisté odhalili také další desítky balení drogy.

„Trestní sazba je tam pět let, pokud by způsobili smrt lidí, tak samozřejmě ještě více,“ řekl moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel. K obviněným pouze sdělil, že se jedná o Čechy.

Laik křeče zastavit nedokáže

Pokud po užití drogy nastanou zdravotní potíže, je nutné okamžitě přivolat záchrannou službu. „Laik nemá možnost zastavit křeče. V rámci první pomoci může jen zajistit postiženému člověku prostor, aby se v křečích nezranil,“ uvedl Humpl.

„Pokud začne postižený zvracet, je nutné otočit alespoň jeho hlavu, nebo celé tělo na bok, aby se neudusil zvratky. A pokud přestane dýchat, je nutné neodkladně zahájit nepřímou srdeční masáž. Kdo neví, jak postupovat, měl by se držet pokynů naší operátorky, která s ním zůstane ve spojení až do příjezdu sanitky,“ řekl Humpl.

12. září 2018

,