Ostravské stopy: Z Ostravy se stává poklidné město, říká režisér Oplustil

  17:55
V seriálu Ostravské stopy popisuje svůj vztah k městu herec, režisér a scenárista Gustav Oplustil. Jeho vzpomínky sahají až do časů před 2. světovou válkou, Ostravu tak poznával průběžně v řádu více než osmi dekád.

Gustav Oplustil (vpravo) v roce 2004 s hercem Oldřichem Velenem při natáčení vzpomínkového pořadu na Vladimíra Menšíka. | foto: Archiv MF DNES

Uznávaný dramaturg a tvůrce televizních pořadů i celovečerních filmů se narodil v Hranicích, Ostrava proto pro něj už v mládí nebyla daleko. „Ačkoli je to na půl cesty mezi Ostravou a Olomoucí, měl jsem už od dětství bližší vztah spíše k ostravskému rajonu,“ popisuje s tím, že doma převažoval spíše příklon k valašským tradicím než k hanáckým.

Gustav Oplustil

  • Narodil se 2. srpna 1926 v Hranicích.
  • Koncem války se vyučil lazebníkem, ale už dříve, v roce 1942, začal spolupracovat s Beskydským divadlem, do kterého po složení hereckých zkoušek šel jako herec.
  • V roce 1963 nastoupil do Československé televize do redakce zábavních pořadů a je autorem série o věčném záletníkovi Alfonsi Karáskovi, Diskotéky pro starší a pokročilé a mnoha dalších zábavních pořadů.
  • Objevil se ve filmech Jiřího Krejčíka Svatba jako řemen nebo Pension pro svobodné pány a hrál také ve Skřiváncích na niti režiséra Jiřího Menzela.
  • S ostravskou televizí pracuje soustavně od 60. let a v poslední době spolupracuje také s Těšínským divadlem.

„Rodiče mé maminky se přistěhovali ze Strážnice a už mé první klukovské výlety a túry se strýcem Ferdinandem, který byl členem klubu turistů, směřovaly do Beskyd, nikoli do rovin s výletními místy jako Helfštýn nebo Svatý Kopeček. Ostrava pak byla nejen pro mne železným srdcem naší republiky, jak jsme se tenkrát ve škole učili. Navíc Hranice tehdy jako okresní město bývaly součástí Severomoravského kraje. Teprve později, když se okresem stal Přerov, ocitly se v kraji Olomouckém,“ vzpomíná Gustav Oplustil.

V jeho pořadech vystupovali umělci z Ostravy

Jeho umělecká cesta začala před pětasedmdesáti lety v Beskydském divadle, kde byl v angažmá rovných osm sezon.

„Všechny naše štace byly převážně v oblastech dnešního Moravskoslezského kraje a nejednou jsme hostovali také v Ostravě. Však jsem zde měl i hodně přátel, z nichž mnozí v Beskydském divadle začínali, ať už divadlo sídlilo v Hranicích, nebo v Novém Jičíně,“ vysvětluje.

Ostravské scény pak pro něj i jeho přátele často představovaly vzor. „Rád vzpomínám na Pepíka Haukvice, Josefa Kobra, Štěpánku Ranošovou, Ilju Prachaře, profesora Hamšíka, Františka Benoniho, Jirku Letenského, Jardu Knížete a celou rodinu Malíkových. S Pepíkem Haukvicem jsme se občas navštěvovali, ale bližší spolupráce nastala, až když jsem se stal dramaturgem v pražské televizi,“ líčí a dodává, že to bylo v 60. letech, kdy se Josef Haukvic stal členem Hudebního divadla v Karlíně.

„Já měl možnost obsadit jej do různých zábavních pořadů. S Darkem Vostřelem jsme dělali Kabaret u Zvonečku, kde si s chutí zařádili nejen Haukvic a Kobr, ale také Hana Zagorová, Věra Špinarová i Marie Rottrová a Jaroslav Wykrent s Pavlem Novákem. Měli zde příležitost uplatnit svůj komediální i pěvecký talent,“ dodal Oplustil.

Na Černé louce byly i televizní estrády

Klíčová role Ostravy v jeho kariéře pak na sebe nedala dlouho čekat. „Následně jsem se zase já stal častějším hostem Ostravy, kde redakce zábavy tehdejší Československé televize mívala programové komise a přípravy na společné akce, jako byl například Silvestr, Mezinárodní den žen nebo Den horníků. Občas jsem tak dostal nabídku napsat scénář pro zdejší redakci. Jednalo se také o výstavy na Černé louce, jejichž součástí bývaly televizní estrády. Vystoupil jsem rovněž v tehdy populárním pořadu Ondřeje Suchého Kavárnička dříve narozených a zapomenout nelze ani na pořady Dostaveníčko v Hranicích nebo Vrať se, vše odpuštěno v režii mého letitého kamaráda a režiséra Zdeňka Havlíčka,“ vyjmenovává.

V ostravském studiu Československé televize pak byly natočeny také dva díly životopisné hry o skladateli Rudolfu Piskáčkovi, kterého ztvárnil Jaroslav Satoranský. Na scénáři se opět podílel Gustav Oplustil, tentokrát společně s Jiřím Apltem, Karlem Tuškem a dirigentem Mirkem Homolkou.

Oplustil jezdí do Ostravy z Havířova

„Jezdil jsem do Ostravy rád. Bydlel jsem většinou v hotelu Palace, který pak léta tiše chátral, a posléze v hotelu Ostravan, který je nyní moderním hotelem Imperial. Posledních dvacet let jezdím do Ostravy z Havířova, kde bydlela moje druhá manželka Jana, když ta první, Jarmila, mi po třiačtyřiceti letech manželství zemřela. Zajíždíme zde pravidelně, protože Jana má jednu dceru v Havířově a druhou v Kopřivnici, v Ostravě pak bydlí vnučka s manželem a třemi pravnoučaty. Setkáváme se také na chatě u Žermanické přehrady,“ líčí.

Gustav Oplustil v 60. letech.

V nedávné době Gustav Oplustil spolupracoval rovněž s divadlem v Českém Těšíně. „Díky režisérům Ivanu Misařovi a Miloslavu Čížkovi už byly v Těšínském divadle uvedeny dvě moje hry: swingový muzikál Poněkud zasněžená romance a v současnosti je na repertoáru další muzikál Písničkář o životě a díle Karla Hašlera.“

Novodobá ikona Ostravy? Jarek Nohavica

Jak s vyprávění Gustava Opluštila vyplývá, Ostrava jej provází celý život. „Znám ji v nejrůznějších etapách jejího života, a tak mohu zodpovědně říci, že současnost a minulost tohoto města jsou dva veliké rozdíly. Z té průmyslové a dělnické Ostravy, kde byla dominantní těžba černého uhlí, výroba železa, oceli, drátovny a těžký průmysl, se stává celkem poklidné město, jako je Opava nebo Zlín. Moc se mi líbí, že se zde nachází nejen řada kulturních a sportovních areálů, ale také vyhlídkové kavárny vytvořené z vysokých pecí a výrobních hal,“ říká Oplustil, podle kterého se Ostrava v posledních letech změnila výrazně.

„Návštěvníci se zajímají nejen o zdejší zoologickou zahradu nebo Stodolní ulici, ale atraktivní jsou také různé hudební festivaly a sportovní akce nebo též Lázně Klimkovice. Dnešní Ostrava, to už zkrátka není kdysi úspěšná operetka Rudolfa Kubína Děvčátko z kolonie nebo verše slezského barda Petra Bezruče,“ zamýšlí se a dodává, že Ostrava má v současnosti také novodobé ikony.

„V současnosti zde kraluje úspěšný básník, skladatel a zpěvák Jarek Nohavica, který dokáže přilákat a vyprodat i ty největší sály, a to bez ohledu na věkovou hranici publika. Jarek je básník tohoto kraje tělem i duší a dovede rozdávat radost i dobrou pohodu také těm, kteří kvůli přestavbě zdejšího průmyslu ztrácejí svá celoživotní povolání horníků, hutníků – tedy všech těch, kteří živili své rodiny těžkou prací svých rukou. Mám rád Ostravu a celý zdejší kraj a přeji všem dobré zdraví a šťastnou budoucnost,“ uzavírá své povídání Gustav Oplustil.

  • Nejčtenější

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kometa v Litvínově srovnala sérii, Třinec nevyužil mečbol v Budějovicích

22. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:26

Čtvrtými zápasy pokračovalo čtvrtfinále play off hokejové extraligy. Třinec si mohl zajistit postup...

Všichni odejdeme. Možná až do Evropy. Ukrajinci z frontových měst řeší, co dál

21. března 2024

Premium Fronta se blíží. A ve městech, které jsou jí na dosah, žijí statisíce Ukrajinců. Jak blízkost bojů...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejen Liberty. Krize drtí všechny moravskoslezské hutní společnosti

22. března 2024  15:53

Těžké časy nyní nezažívá jen ostravská společnost Liberty, ale i ostatní hutní firmy v kraji....

Hokejisté Olomouce hlásí první posilu, získali vítkovického útočníka Fridricha

28. března 2024  13:31

První posilou hokejistů Olomouce pro příští extraligovou sezonu se stal útočník Petr Fridrich....

Místo Doněcka Dnipro. Ostrava si na Ukrajině vybrala nové partnerské město

28. března 2024  11:44

Partnerským městem Ostravy již není Doněck, ale nově ukrajinské Dnipro. Rozhodli o tom zastupitelé...

Jízda na čtyřkolce skončila pro dva muže na Bruntálsku havárií a zraněním

28. března 2024  5:44

Ke dvě zraněným mužům spěchali ve středu odpoledne záchranáři na Bruntálsku. Oba vyjeli na...

Grossmannovu vilu opravili do původní podoby, v dubnu se otevře návštěvníkům

27. března 2024  16:16

Rekonstrukce reprezentativní ostravské Grossmannovy vily skončila. Návštěvníci si budou moci...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...