Ostravské stopy: Reflektory byly z plechovek od okurek, vzpomíná Mošek

  18:55
Výtvarník a grafik Miloš Kardoš, řečený Mošek, patří ke stálému inventáři srazů rockových veteránů v Ostravě. Společně s publicistou Tomášem Milichem alias Gumovou nohou se podílí na organizaci hudebních festivalů přeživších členů legendárních kapel v Hudebním bazaru.

Miloš Kardoš přibližuje ostravskou hudební scénu. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Sice v žádné kapele nikdy nehrál, ale dost možná vypomáhal s její výzdobou nebo ošacením. Jakožto nadšenec se naučil podle tuzexových džín vyrábět vlastní střihy a zásoboval tak místní máničky.

Ještě předtím ale zahořel láskou k The Beatles. „Ovlivnila mě kniha Poplach kolem Beatles Jiřího Černého a Miroslavy Černé z roku 1966. Ve vítkovickém kině Jas jsem poprvé viděl Perný den a ještě nějaký čas předtím se v televizních novinách objevila zpráva o tom, jak se Beatles vraceli z Ameriky. Tehdy se začal používat pojem big beat, přitom to nebylo nic jiného než inovovaný rock and roll. A vůbec to nebylo tak, jak říkal Pavel Bobek, že Beatles byli hrobaři rock and rollu. Tehdy jsem je poslouchal,“ vzpomíná Mošek. 

„Každý měl své oblíbence, jako třeba Karla Gotta a podobně. Mě ale česká produkce nijak neoslovovala. Teprve jak začali hrát Olympic, tak to jsem zpozorněl. Kamarád Sklivec sem tam dostal nějakou tu desku od tety ze západního Německa. Jéžiš, to bylo něco! Pak začaly diskotéky, tam jsem se také angažoval. Potkal jsem v klubu Školka Gumovou nohu, a jelikož každému z nás zemřel brzy táta, tak jsme měli podobný osud. I hudební vkus jsme měli skoro stejný. Chodil jsem také do Staré Bělé, doma jsem dělával plakáty na koncerty a hlavně diskotéky.“ 

Aktivity ostravské rockové scény se ve své prehistorii často odehrávaly za náročných podmínek. „Vždycky byl kumšt sehnat nějaký aparát, vlastní jsem neměl. Naštěstí se kolem pohybovali kamarádi a těm se hodily náramně například plechovky od okurek. Uměli z nich vyrobit něco jako reflektory. Když někdo pouštěl desky, tak oni svítili tak, že Starobělští byli rádi a považovali to za obdobu světelného parku. Někdy se jakoby hrávalo z desek, lidi byli nadšení, kolik kdo má desek, jenže vzadu bych schovaný magneťák,“ prozrazuje Miloš Kardoš.

Tak se tomu dělo nejen v pověstném ostravském rockovém klubu Školka na začátku 70. let. „Tam nás po čase začala navštěvovat policie. Soudruzi totiž hned tak nepřišli na to, že Školka je hudební klub. Přitom budova, kde se nacházel, původně školkou byla. Jako kluk do ní chodil i Jirka Krejčí, jeden z vedoucích klubu, a dokonce nám ukazoval, kde měl svoji postýlku,“ směje se Mošek.

Hospody, kavárny, desky

Ostrava tehdy začala doznávat změn nejen v hudební scéně. „Už tak černá jako kdysi nebývala, ubyly vagony s uhlím a vlaky převážející žhavé železo, co dříve projížděly městem, a to ani nemluvím o vozíčcích nad městem, všechno se už tehdy odsouvalo na okraj města. Taky se začala stavět nová sídliště, začalo se více dbát o prostředí. Ještě pořád ale zůstávala v centru koksovna Karolina. Pamatuji si takovou historku, snad od nějakého ruského spisovatele, který se prý vyděsil, že hoří hotel Palace, kde byl ubytován, a ona to za okny žhnula koksovna. Něco, co ani v Sovětském svazu neviděl,“ směje se Kardoš. 

Oblíbeným útočištěm tehdejší mládeže nebyly jenom hospody, ale také proslulé kavárny. „Ve své době jsme hodně chodili do Fénixu, kavárny naproti Divadla Jiřího Myrona. Sedávali jsme v ní pravidelně každý den. Fénix měl několik částí, jedna byla ve sklepení, pak klasicky v přízemí, kam bylo vidět z ulice, což byla regulérní restaurace a vzadu byla „svíčkárna“, posezení se zatemněním, a na stolech hořely svíčky,“ říká Mošek.

„Horší to bylo s přísunem zahraničních desek. Když jsem pak pracoval jako aranžér v jedné trafice, tak tam přišel Ivo Pavlík, a když viděl, že si listuji v zahraničním hudebním časopise, tak mi radil, jakou desku si mám koupit. Jenže kde si ji koupím? No to musíš vyjet ven (na Západ), radil. On po každém výjezdu do Německa nějaké gramodesky dovezl. A hrál v porubském kulturáku v kapele Majestic.“

Miloš Kardoš

Miloš Kardoš se narodil v roce 1951 v Ostravě. Vyučený aranžér, absolvent gymnázia ve Vítkovicích, absolvent průmyslové grafiky při Stavební škole v Ostravě-Přívoze. Krátce působil u Osvětové besedy. V 70. letech pracoval na podnikové propagaci ve Vítkovických železárnách, pracoval externě i jako technický redaktor v závodním časopise Jiskra. V roce 1990 se stal živnostníkem a založil si reklamní studio. Věnoval se i tvorbě karikatur. Podílel a podílí se na organizaci rockových festivalů.

Velkou inspirací byl Moškovi výtvarník Hans Schleger, který byl pojmem mezi výtvarníky nejen na ostravské rockové scéně. „Byl velmi přátelský a klukům taky hodně pomáhal se Školkou. Dělaly se tam přehlídky, někdo říká festivaly, ale byly to hlavně přehlídky diskžokejů. Dokonce se kluci jednou s Hansem domluvili, že udělají i pódium. Hans měl v oblibě návrhy a výrobu kovových šatů a také rád pracoval s alobalem, a tak udělal pódium celé z alobalu. Na tu dobu to vypadalo velice efektně, ještě s využitím barevných reflektorů a za moderování Dáši Kopecké. Fakt jsme čuměli. Navíc o Schlegerovi vyšel článek v Mladém světě, byl na titulní straně. Psalo se o tom, jak vyrábí šaty z kovových plíšků, navíc byl multimediálně talentovaný, hrál i zpíval v kapele LSD Group,“ vzpomíná Miloš Kardoš.

Moškovou specialitou bylo šití na míru a vynikal zejména jako zdatný tvůrce tehdy jinak nedostupných riflí.

„Potřebné látky nebo komponenty, různé odřezky, odstřižky, kusy látek se daly koupit v prodejně Řempo poblíž kina Družba. Já sám jako samouk jsem se naučil šít džíny. Proč? Džíny byly k mání jenom v Tuzexu, za bony. Jak je shánět? Tak jsem si je okoukal a postupně jsem zkoušel, až najednou jsem je byl schopen ušít. Nakreslil jsem si střihy, sehnal potřebné knoflíky, cvoky. Vypárával jsem nitě a měl špulky. Přesně jsem věděl, že tyto jsou pro štrausky, tyto nitě jsou pro wranglerky a ty jsou pro Lee Cooper. Tvary kapes, prošívání, vše,“ usmívá se výtvarník.

  • Nejčtenější

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kometa v Litvínově srovnala sérii, Třinec nevyužil mečbol v Budějovicích

22. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:26

Čtvrtými zápasy pokračovalo čtvrtfinále play off hokejové extraligy. Třinec si mohl zajistit postup...

Všichni odejdeme. Možná až do Evropy. Ukrajinci z frontových měst řeší, co dál

21. března 2024

Premium Fronta se blíží. A ve městech, které jsou jí na dosah, žijí statisíce Ukrajinců. Jak blízkost bojů...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Budějovice 2:0. Obhájce titulu obstál a odvrátil historickou prohru

28. března 2024  16:45,  aktualizováno  20:17

Aktualizujeme Třinečtí hokejisté vyhráli 14. sérii play off v řadě a zamezili historickému obratu Českých...

Třinec - Budějovice 2:0. Obhájce titulu obstál a odvrátil historickou prohru

28. března 2024  16:45,  aktualizováno  20:17

Aktualizujeme Třinečtí hokejisté vyhráli 14. sérii play off v řadě a zamezili historickému obratu Českých...

Vytížení proti odpočatým. Sparta čelí v semifinále Třinci, Pardubice čeká Litvínov

28. března 2024  19:37

Dva nejlepší celky základní části hokejové extraligy si dopřály pauzu na přípravu a od víkendu už...

Třinec uvítal Miss World doma. Pyszková dostala od primátorky šperky a dort

28. března 2024  19:11

Oficiálně nejkrásnější žena světa Krystyna Pyszková se vrátila do rodného města. Poprvé po...

Lakatoš bude hostovat v Boleslavi. Bruslaři s ním počítají na dva roky

28. března 2024  17:26

Dominik Lakatoš bude v nadcházejících dvou sezonách hostovat z hokejových Vítkovic v Mladé...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...