Jak upozorňuje cedulka na kontejneru, spolu s plastem do něj nyní mohou lidé v Ostravě házet i plechové obaly.

Jak upozorňuje cedulka na kontejneru, spolu s plastem do něj nyní mohou lidé v Ostravě házet i plechové obaly. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Ostravská novinka v třídění odpadu, do žlutého kontejneru létají i plechovky

  • 4
Nejen papír, sklo a plasty, ale nově také plechovky. Společnost OZO Ostrava, která v krajském městě zajišťuje odvoz a zpracování odpadků, nabízí lidem možnost třídit také kovy. Plechovky je možné házet do žlutých kontejnerů na plast.

Novinku OZO Ostrava zavedla od ledna. "Město postupně rozšiřuje síť stanovišť pro separované složky komunálního odpadu - papíru, skla a plastu. Protože množství tříděného odpadu každoročně narůstá, rozhodli jsme se ověřit možnost rozšíření systému o sběr další složky, a to o kovové obaly," řekl náměstek primátora pro životní prostředí Dalibor Madej.

Obyvatelé Ostravy tak mohou od začátku ledna vhazovat do žlutých kontejnerů na plasty i kovové obaly, především od nápojů, potravin, ale také kosmetiky.

Třídění kovů předcházel pokus

Třídění kovů v celém krajském městě předcházel pilotní projekt, jehož cílem bylo zjistit, zda je výhodnější třídit kovové obaly do speciálních popelnic, nebo společně s plasty a nápojovými kartony.

Do žlutých nádob na plastový odpad je v Ostravě nyní možné házet i kovy.

"Pro pokus jsme vybrali dvě oblasti města, které se liší typem zástavby a hustotou obyvatel - Výškovice a Slezskou Ostravu. Ve Výškovicích lidé od března do listopadu minulého roku třídili kovy společně s plasty, ve Slezské Ostravě jsme rozmístili popelnice vyhrazené pouze na kovové obaly," uvedla mluvčí OZO Vladimíra Karasová.

V prosinci společnost pilotní projekt vyhodnotila. Výsledky potvrdily předpoklad, že sběr a svoz kovových obalů spolu s plasty a nápojovými kartony je levnější než sběr a svoz samostatný. V obou případech bylo totiž nutné dotřídit odpad na separační lince v Ostravě-Kunčicích.

Za 9 měsíců 5 300 kilogramů kovu

"Obsah žlutých kontejnerů musíme ručně dotřídit vždy, neboť je v nich několik typů plastů s rozdílným způsobem dalšího zpracování," vysvětluje Karasová a dodává, že i u samostatného sběru kovových obalů bylo dotřídění nezbytné. "Pokus ukázal, že jen necelých 60 procent obsahu sběrných nádob tvořily využitelné kovy."

Za devět měsíců trvání pilotního projektu vytřídili obyvatelé Výškovic a Slezské Ostravy celkem téměř 5 300 kilogramů kovových obalů. Z tohoto množství vybrali pracovníci OZO Ostrava pro další využití více než tři tuny kovu, které tak neskončily na skládce.

Třídíte odpady z domácnosti, nebo vše dáváte do jediné popelnice?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 25. února 2011. Anketa je uzavřena.

třídím
třídím 498
netřídím
netřídím 115