Rekonstrukce Výškovických mostů v ostravském obvodu Jih končí. | foto: Jiří Zerzoň, Magistrát města Ostravy

Výškovické mosty jsou hotové, v červenci začnou opravy u Kotvy

  • 3
Kompletní přestavba silničních i tramvajových Výškovických mostů za 328 milionů korun bez DPH, která dva roky komplikovala individuální i hromadnou dopravu v Ostravě-Jihu, končí.

„Stavební práce musí skončit zítra. V noci z pátku na sobotu, přesně od půlnoci, už pojede veškerá doprava po mostech bez jakýchkoli omezení,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

Na obnově mostů se podílel Dopravní podnik Ostrava. Město spolu s dopravním podnikem na to navážou rekonstrukcí křižovatky včetně zastávek a tramvajové trati.

„Už v červenci začne modernizace frekventované zastávky Kotva, křižovatky ulic Výškovická a Čujkovova a tramvajové trati v délce 980 metrů,“ uvedla mluvčí Ostravy Andrea Vojkovská.

Podotkla, že pracovat se bude současně, ale práce budou koordinovány tak, aby umožnily provoz hromadné i individuální dopravy. Radní města už schválili vítěze veřejné zakázky, který nabídl, že opraví křižovatku i zastávky s nástupišti do tramvají a autobusů včetně příměstských za 71,2 milionu korun s DPH. Výběr firmy pro modernizaci tramvajových kolejí za zhruba 116 milionů ještě pokračuje.

V červenci začnou v Ostravě opravy zastávky Kotva, tramvajové trati a blízké křižovatky.

„Připravili jsme moderní proměnu důležitého místa na Jihu, která zlepší situaci pro pěší, cyklisty i automobilovou dopravu. Tramvajová trať získá vyšší technologický standard, zastávky se promění v důstojné místo pro tak frekventovanou lokalitu,“ řekla náměstkyně primátora pro investice Zuzana Bajgarová.

Dodala, že stavební práce začnou po splnění formálních náležitostí, podpisu smlouvy a nezbytných přípravách. Skončit mají do 32 týdnů od předání staveniště.

Opravená tramvajová nástupiště budou bezbariérová, osazena novými přístřešky, zábradlím i lavičkami, propojí je nové celopryžové přechody. Nástupiště ve směru do Výškovic bude navíc rozšířeno a posunuto blíž ke křižovatce.

Výškovické mosty jsou hotové (modrá značka), nyní je na řadě oblast zastávky Kotva (červená značka).

Výškovické mosty jsou hotové (modrá značka), nyní je na řadě oblast zastávky Kotva (červená značka).

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz