Zanedbaný park ve Svinově se promění v oddechovou i výukovou zónu (vizualizace na snímku). Proměna přijde na miliony. | foto: Magistrát města Ostravy

V parku opraveném za čtyři miliony se děti budou i učit

  • 0
Obyvatelé ostravského obvodu Svinov se na podzim dočkají nového místa pod širým nebem, poslouží k odpočinku i vzdělávání školáků. Město zaplatí 4,1 milionu korun za revitalizaci nevzhledné zelené plochy mezi ulicemi Stanislavského a Bíloveckou.

Obnova čeká zeleň i mobiliář, projekt myslí také na domečky pro hmyz, budky pro ptáky či krmítko. „Zanedbaný park, kterým nyní lidé jen procházejí, se promění v zelenou oázu určenou k posezení, relaxaci i vzdělávání dětí,“ slibuje náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

Práce začnou v září odstraněním starých asfaltových chodníků a výstavbou nových mlatových. Následovat bude obnova trávníků, probírka starých porostů, výsadba keřů, trvalek i květnaté louky. V plánu je i rekonstrukce pumpy, doplnění laviček i zázemí pro drobné živočichy. V závěru listopadu ukončí proměnu parku výsadba 17 stromů.

„Upravena bude plocha o téměř třech tisících metrech čtverečních. A protože jedno místo v jižní části parku je každý rok mokré, vznikne tam periodicky zaplavovaná tůň. Navazovat bude na herní prvek – rekonstruovanou vodní pumpu nacházející se o pár metrů výše,“ sdělila Šebestová.

Od pumpy bude pomocí terénních úprav voda vedena přes nově umístěné balvany do tůně. „Okolí doplní byliny, které dobře snáší jarní přemokření a letní vysychání,“ popsala náměstkyně s tím, že místo poslouží k environmentálnímu vzdělávání školáků.