ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ostrava zvažuje, že koupí část akcií vodáren. Opozice chce všechny

  • 8
Za pět let vyprší koncesní smlouva, kterou Ostrava uzavřela s firmou SUEZ na provozování vodárenské sítě. Opoziční zastupitelé chtěli, ať od ní město vykoupí všechny akcie společnosti Ostravské vodárny a kanalizace.

„Voda je strategická surovina, má se vrátit do českých rukou. Většina politických stran slíbila deprivatizaci,“ řekl Josef Babka za klub KSČM.

Návrh neprošel. Primátor Tomáš Macura před hlasováním vysvětlil, proč ho koalice nepodpoří. V debatě také zaznělo, že město nyní jedná s jiným minoritním akcionářem Ostravských vodáren a kanalizací (OVAK) o odkupu 12 procent akcií.

„Model správy vodárenské a kanalizační sítě, který v Ostravě funguje už 25 let, považujeme za funkční, výhodný a dlouhodobě udržitelný. Voda patří všem, nemá žádného vlastníka, a infrastruktura na rozdíl od jiných měst patří Ostravě, nikdy nebyla privatizována,“ upozornil primátor.

Podotkl také, že ostravská voda patří v zemi k nejkvalitnějším i k nejlevnějším. „Zahraniční firma dokázala výrazně snížit ztráty vody z potrubí a docílit tak zisku,“ argumentoval.

Babka ale oponoval, že firma SUEZ vydělává na majetku města a stamiliony končí v zahraničí. „Neměla by tvořit zisk z peněz, které získává od místních obyvatel a firem,“ řekl.

Městské vlastnictví nic nezaručuje

Macura kontroval tím, že díky kvalitnímu řízení OVAKu je v Ostravě cena vody nižší než ve městech, která si vodárenské a kanalizační potrubí spravují sama.

„Už teď má naše město s 29 procenty akcií nadstandardní zastoupení v orgánech společnosti a máme i rozhodující slovo v případném sporu o ceně. Kromě toho máme předjednáno, že pokud zvýšíme náš akciový podíl na 41 procent, získáme v OVAKu nadpoloviční zastoupení v dozorčí radě,“ nastínil primátor.

Opozici přesvědčoval, že kdyby město vykoupilo akcie firmy SUEZ, stálo by to stamiliony, ale lidem nepřineslo nic – ani lepší kvalitu, ani nižší cenu vody.

„Například Praha, která vykoupila 49 procent akcií ve vodárenské společnosti města, deklarovala, že bude každý rok navyšovat cenu vody o dvě procenta nad inflaci,“ uvedl Macura.